Yeni adli yıl törenle başladı

122

Kütahya’da adli yıl açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, amaçlarının adaletin tecelli etmesi olduğunu belirterek yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.

Törende, Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun ve Kütahya Baro Başkanı Edip İlkay Sunay, Adalet Sarayı bahçesindeki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.


“AMACIMIZ ADALETİN TECELLİ ETMESİ”
Başsavcı Uzun, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.
Adliyelerde görev yapanlar olarak amaçlarının adaletin tecelli etmesi olduğunu dile getiren Uzun, şunları kaydetti: “Bu kapı her zaman Hakk’ın kapısı, adaletin kapısı olmuş. Bu kapıdan giren herkes çıkarken hakkını almış vaziyette ve memnuniyetle ayrılmalıdır. Bizim amacımız, temel vazifemiz, devletin temeli olan adaletin, uygulayıcıları olarak bunun ötesinde değildir. Elbette sıkıntılarımız, sorunlarımız var, olacaktır. Ama bize düşen en büyük vazife bu sıkıntıları birbirimizle tabiri caizse didişmeden, birlikte, beraber olarak pozitif bir şekilde sorunlarımızı gidermek. Bu sorunları giderirken elbette farklı görüşler içerisinde olacağız. Olmamız da gerekiyor. Sonuçta hukuk sosyal bir bilim. Ama bunu yaparken de pozitif bir şekilde birbirimizi dinleyerek, kapılarımızı asla kapatmadan, birbirimizi kırmadan bu sorunları gidermek konusunda en ufak bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri, bu aziz şehirde olmaktan memnuniyetimi tekrar dile getiriyorum. Yeni adli yılın vatanımıza, milletimize, şehrimiz Kütahya’ya, fedakarca görev yapan, yurdun dört bir yanında fedakarca görev yapan hakim, savcı ve avukat meslektaşlarıma teşkilatımızın değerli çalışanlarına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, saygılarımı arz ediyorum.”


“FİLİSTİN’DE YAŞANILANLARIN SEBEBİ HUKUKUN İŞLETİLMEMESİDİR”
Kütahya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek de, adaletin, insanlığın var oluşundan bu yana toplumların hava gibi, su gibi her zaman özlemi içerisinde olduğu en temel taleplerden ve ihtiyaçlardan biri olduğunu hatırlattı.
İnsanlık tarihinde büyük medeniyetleri kuranların, her zaman güçlü bir adalet sistemini tesis eden toplumlar olduğunu aktaran Tek, şöyle devam etti: “Günümüzde de toplumların gelişmişlik düzeyi, ekonomik, siyasi, askeri alanlara bakılarak ölçülse de bütün bunlar ancak güçlü bir adalet ve hukuk sistemi ile anlam ve değer kazanabilir. Adaletin toplum yaşamında her alanda tesisi ise biz hukukçuların en büyük ödevidir. Temel hak ve özgürlüklerin korunmadığı, hukukun evrensel ilke ve değerlerinin hiçe sayıldığı bir dünya düzeninde de barış, huzur ve mutluluğun olmayacağı, yalnızca acı ve üzüntünün hakim olacağı gözlerimizin önünde yaşanmakta olan bir vakıadır. Bugün Filistin başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde hepimizin içini acıtan görüntülerin sebebi, ne yazık ki hukukun işletilmemesi, adaletin içselleştirilmemesidir. Yaşam hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlükleri dünyanın gözü önünde ihlal edilen, yerlerinden ve yurtlarından edilen bütün mazlumların acısını yüreğimizde hissetmekte, hukukçular olarak dünyanın bu konuda bütün bu acıların faillerine adaletin gereği olarak hesap sormayışı ise çaresizlikle izlemekteyiz. Bir kez daha adaletin ne kadar önemli bir kavram olduğunu, güçsüzlerin her türlü otorite ve güç karşısında tek sığınağının adalet kapısı olduğunu yaşayarak görmekteyiz.”


“YENİ ADLİYEMİZLE VATANDAŞLARIMIZ ADALET HİZMETLERİNE DAHA İYİ ŞARTLARDA ERİŞECEK”
Toplumun adalete olan inancının hakim, Cumhuriyet savcısı ve avukatların mesleki etik değerlere bağlı, araştırma ve gelişime açık, ahlaklı ve dürüst bir çalışma anlayışı içerisinde olmasıyla sağlanacağını da belirten Tek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu anlamda bu adli yılda da her birimize çok büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Şehrimizde görev yapan bütün yargı çalışanlarının dün olduğu gibi bu adli yılda da adaletin tecellisi için üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz ve hakkı ile yerine getireceğine inancım tamdır. Adliyemizin fiziki şartları bakımından yetersizliği hepimizce bilinse de inşallah yeni adliye binamız çok yakın bir zamanda hizmete girerek daha iyi şartlarda vatandaşlarımızın adalet hizmetine erişimi sağlanacaktır. Bu noktada yıllardır neticelenmeyen bu projenin bu aşamaya gelmesinde çok büyük katkıları ve emekleri olduğunu bildiğim sayın Başsavcımız ve sayın Baro Başkanımıza da teşekkürlerimi iletmek isterim. Sözlerime son verirken yeni adli yılın biz yargı mensuplarına, adalet çalışanlarına ve milletimize hayırlı olmasını diler, beni dinlediğimiz için teşekkürlerimi arz ederim.”
Yeni adli yılın hayırlı olması temenni eden Baro Başkanı Sunay ise, “Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşam düzenidir; dolayısıyla talebimiz, topyekûn adalettir. Bunu sağlamanın ödülü ise toplumda adalete olan güven duygusunun artması, yurttaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesidir. Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkı şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden de yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir. Yeni adli yılımızın tüm yargı camiamıza hayırlı olmasını diliyor, yargı sistemimizin sorunları karşısında yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğimizin sorunlarının çözümü için var gücümüzle mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yaşam düzeni olarak hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğimizden bir an bile şüphe duyulmamasını temenni ediyorum.”
Tören, adliye bahçesinde sunulan ikramların ardından sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir