Kıbrıs Zaferi’nin 50. yılı
Kütahya’da konuşuldu

120

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılı etkinlikleri kapsamında Kütahya Valiliği ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılı Kutlama Programı ve Zafer Paneli düzenlendi.

Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, şunları söyledi: “1683’ten itibaren yaşanan geri çekilmeler ve yenilgiler 1922’de Dumlupınar Zaferi ile son bulmuş, devletimizin temelleri atılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 51. yılında ise bir başka büyük zaferi Kıbrıs’taki Türk kardeşlerimizi soykırım ve zulümden kurtarmak üzere 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı ile elde ettik. Türkiye’ye, Türklere karşı devam eden sindirme, parçalama girişimleri her defasında kazandığımız zaferler ile engellenmiştir. Bugün, Dumlupınar Zaferi’nin topraklarında, Kütahya’mızda, Kıbrıs Zaferi’ni kutluyoruz. Zaferin mimarları şehitlerimizin ruhları şad olsun! Gazilerimiz var olsun! Aramızda bulunan gazilerimiz bizleri katılımları ile onurlandırmıştır. Her birini saygı, minnet ve hürmetle selamlıyorum.”
Kıbrıs’ta, yıllarca Rum zulmü, EOKA terörü altında yaşamlarını sürdüren ve sistematik baskıya maruz kalan Türklerin 20 Temmuz 1974’ta sabahın erken saatlerinde Türk askerinin adaya girişi ile aradığı huzuru bulduğunu da kaydeden Kızıltoprak, “1960’ta iki toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilk günden itibaren Rumların Türkleri ada yönetimi ve yaşamında yok sayma girişimleri giderek artan bir terör hâline gelmiştir. Türkiye, Londra-Zürih Anlaşmaları’nda Kıbrıs adasındaki siyasi ve anayasal düzenin devamı konusunda elde ettiği garantörlük hakkı uyarınca meşru bir şekilde 1974’te adaya askerini çıkarmıştır. Yunan ve Rumların adayı Yunanistan’a bağlama hedefleri Türkiye’nin adaya müdahalesi ile bir hayal hâline gelmiştir. Bugünden itibaren Türkiye’de ve Kıbrıs’ta hüzün ve acı değil kahramanlık türküleri söylenmeye başlanmıştır. Barış Harekâtı’ndan içinde bulunduğumuz bugünlere kadar Kıbrıs’ta Türklerin aleyhine herhangi bir zulüm, terör olayı gerçekleşmemiştir. Askeri kuvvetlerimizin Kıbrıs Türkleri için adanın kuzeyinde oluşturduğu güvenli yaşam alanı hem Türkleri korumuş hem de Rumlara engel olmuştur, Kıbrıs’a barış gelmiştir. Söz konusu alan, 1985’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edilmesi ile Kıbrıs Türkü’nün toprağı olarak tescillenmiştir. Bu zaferde emeği geçen tüm şehitlerimizi, gazilerimizi saygı ile selamlıyor, şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Hüsamettin İnaç ise Kıbrıs’ın Türkiye’nin bölge politikalarında önemli bir konuma sahip olduğunu dile getirerek 2004 yılında Annan Planı’nda Kıbrıs’ta yeniden iki toplumlu bir devlet kurulması girişimi ve devamında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin adanın tek temsilcisi olarak Avrupa Birliği üye olması gibi gelişmelerin hem KKTC’nin hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgedeki etki ve yaşam alanını daraltmaya hatta yok etmeye yönelik olaylar olduğunu ve benzer yaklaşımların hâlen devam ettiğine vurgu yaptı.
Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Tulum, Kütahya İl Jandarma Komutanı Murat Kırbaç, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Kahraman, Kütahya İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kütahya Şube Başkan Yardımcısı Murat Karahan, gaziler, üniversite personeli ve vatandaşların katıldığı etkinlik, Kütahya Belediyesi Korosu’nun kahramanlık türküleri sahnesi ile devam etti.
Koronun ardından üniversitenin halk oyunları ekibi gösteri sundu.
HABER MERKEZİ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir