Balıkçı köyü pis sudan şikayetçi

347

Kütahya’da, köylerinin yakınındaki barajdan balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Sofça köyü sakinleri, baraj suyunun kirlenmesinden dolayı balıkların öldüğünü, balıkçılığın bitme noktasına geldiğini belirtti.

“BARAJ SULARI AŞIRI KİRLENDİ”
Merkeze bağlı Sofça köyü muhtarı İbrahim Dağdelen, gazetecilere, köy sakinlerinin büyük çoğunlukla geçimini barajdaki balıklarla sağladığını, son zamanlarda barajdaki kirlenme ve aşırı su kullanımından dolayı balık ölümlerinin sıkça yaşandığını söyledi.
Barajla ilgili yaşanılan sıkıntılarını anlayan Dağdelen, şöyle konuştu: “Barajın üst kısmından sular temiz gelmezken aşağıdan ise haddinden fazla su alınıyor. Sulama barajı olduğu için ovalara yayılması söz konusu. Eskişehir bunu arıtarak içme suyu olarak kullanıyor. Bizler de burada mağdur kalıyoruz. Balıkçımız avlanamıyorken çiftçimiz de ekemiyor. Barajın kenarında olup sudan faydalanamıyoruz. Bu su Alpu ve Beylikova’dan tutunda Polatlı’ya kadar ulaşınca ve vahşi sulama yapılınca bize otomatik olarak kalmıyor.”
“BALIKÇILIK BİTME NOKTASINA GELDİ”
Daha önceleri barajdan avladıkları istakoz ve kerevizin artık çıkmadığından dert yanan Dağdelen, “Son 2 senedir ticari değeri oldukça yüksek olan istakoz ve kerevit bitti. Su seviyesi düşük olduğundan ve oksijen olmadığından bu türler yaşayamıyor. Önceki senelerde burada ihracatını dahi yaptığımız ıstakoz ve kerevit cinsi balık tutuluyorken son 2 senedir bu iki türe rast gelinmiyor. Bu köyün yüzde 90’ı balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Bu konuda ben yetkililerden konuyla ilgilenmelerini ve bizim mağduriyetimizi çözmelerini talep ediyorum” dedi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir