Kütahyalı şehitlerin de yer aldığı Karaoğlanoğlu Şehitliği ziyaretçilerini ağırlıyor

222

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Kıbrıslı Türkleri Rumların zulmünden kurtarmak için başlattığı 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın ruhu, müze, şehitlik ve anıtlarda yaşatılırken Harekatın 50. Yıldönümü nedeniyle şehitliğe ziyaretçilerin ilgisi daha da arttığı bildirildi.

KÜTAHYALI ASKERLER DE BU ŞEHİTLİKTE
Kütahyalı şehitlerin de yer aldığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Girne kazasındaki Karaoğlanoğlu Şehitliği, ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen, subay, astsubay, erbaş ve erlerin anısına 20 Temmuz 1976’da inşa edildi.
Kıbrıs Harekatı’nda adaya ilk çıkan TSK alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun ismi verilen şehitlikte, 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere 71 Türk askerinin mezarı bulunuyor.
Aralarında harekat sırasında şehit olan Kütahyalı şehitlerin de mezarı ile fotoğrafı, soy kütüğü, doğum ve ölüm tarihinin yazılı olduğu mezar taşı yer alan şehitlik, Türkiye’den KKTC’ye giden birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.
KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ
Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen, subay, astsubay, erbaş ve erlerin anısına 20 Temmuz 1976’da inşa edildi.
Şehitliğe, Kıbrıs Harekatı’nda adaya ilk çıkan TSK alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun ismi verildi. Şehitlikte, 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere 71 Türk askerinin mezarı bulunuyor.
Girişindeki 2 sütunun, ana vatan Türkiye’ye açılan kapıyı temsil ettiği şehitliğin, giriş kısmına yakın bölümde bulunan panolarda, Kıbrıs ve Kıbrıs Türklerinin tarihi, 1974 Barış Harekatı ve Ada ile ilgili genel bilgiler yer alıyor.
Şehitliğin orta kısmında, harekat sırasında şehit olanların mezarları ile fotoğrafları, soy kütükleri, doğum ve ölüm tarihlerinin yazılı olduğu mezar taşları bulunuyor. Mezar taşlarının 5 basamaklı olması ise havadan indirme yapılan Beş Parmak Dağları’nı sembolize ediyor.
Karaoğlanoğlu Şehitliği’nin batısındaki heykeller KKTC’yi temsil ederken, doğuda yer alan heykeller Türkiye’yi temsil ediyor. Bu iki heykel arasında bulunan boşluk da Türkiye’ye açılan pencereyi simgeliyor. Heykelin dört ayrı ayak üzerinde durması düzenlenen harekatın 4 gün içinde tamamlandığını anlatıyor.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir