2024 Hububat Alım Fiyatlarına Tepki!

79

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Altıntaş İlçe Başkanı Onur Gültekin ve CHP İlçe Sekreteri Mustafa Pınar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı 2024 hububat alım fiyatlarına ilişkin açıklamada bulundu.

TMO, 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak.


“BİZİM MALİYET HESABIMIZ 11 LİRAYDI”
Buğday, arpa fiyatlarının geç açıklandığından bahseden Altıntaş İlçe Başkanı Onur Gültekin, “Üretimin devam edebilmesi için üretim maliyetlerinin üstünde bir alım fiyatı ile kar ederek gelecek yıllarda da önünü görerek üretim yapması bir zorunluluk. Buğday, arpa fiyatları geç açıklandı. Mazot, tohum, gübre, sulu tarım alanlarında sulamada kullanılan elektrik dahil girdilerin yüzde 50 civarında arttığı bir ortamda bizim maliyet hesabımız 11 liraydı. Çiftçi kârı yüzde 20 artı refah kârı ile bizim talebimiz 17 liraydı. Dünkü açıklanan fiyatlar tamamen maliyetin altında oluşan ve önümüzdeki yıllarda zaten bu üretim alanlarındaki azalış ve çiftçinin artık ekmemesi boyutunda üretimde azalmanın yaşanacağı anlamına gelir. Bizim ilçemiz olan Altıntaş gibi tarımsal üretimi dayalı olan ilçeleri kaderine terk etmektir” dedi.


“ÜLKE GENELİNDE 22 MİLYON TON BUĞDAYA İHTİYACIMIZ VAR”
TMO’nun açıkladığı fiyatın üreticilerin beklentilerinin çok altında kaldığını belirten CHP İlçe Sekreteri Mustafa Pınar ise, “Açıkçası üreticiye ‘üretme sen kardeşim’ deniliyor. Bizim en az ülke genelinde 22 milyon ton buğdaya ihtiyacımız var. Bu girdi fiyatları, tarımsal girdilerin artış oranı sizin yaptığınız artış kadar mıdır? Yani yüzde 5 ile yüzde 10 arasında mıdır? Biz ithalata doğru gidiyoruz. Geçmişte üretim pazarımız vardı, buğday ihraç ederdik. Şimdi yaş sebze ve meyve hariç hemen hemen tüm ürünlerde bağımlı hâle geldik” dedi. ONUR ACUR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir