Engellilerin ÖTV muafiyetinin kaldırılacağı iddialarına tepki

76

Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şube Başkanı Seydi Ahmet Kasal, engellilerin araç alımında yararlandığı ÖTV muafiyetine yönelik özel bir hazırlık yapıldığı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, engellilere yönelik bir istisnayı vergi kaybı olarak görmenin yanlış ve kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Kamuoyunda gündeme getirileceği belirtilen vergi paketi nedeniyle gazetecilere açıklama yapan Kasal, yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı ücretliler, emekliler ve sosyal yardım alanların suçlu gibi gösterildiğini ileri sürdü.
Söz konusu kesimlerin enflasyon nedeniyle yaşadıkları gelir kayıplarına yeni ve yükseltilen vergiler eklenmesinin yanlış olduğunu savunan Kasal, şunları söyledi: “Medyada yer alan bilgilere göre, hazırlanan vergi paketinde engellilerin araç alımında yararlandığı ÖTV muafiyetine yönelik özel bir hazırlık yapıldığı belirtiliyor. Bu düzenlemeye gidiş gerekçesi olarak vergi kayıplarını azaltma hedefi gösteriliyor. Bir yazar engellilerin vergi muafiyetinden yararlanmasını “vergi adaletini zedeleyen haksız istisna ve muafiyetten yararlanan mükellef” olarak yansıtmış. Engellilerin ÖTV muafiyetinden yararlanması bir vergi geliri kaybı değildir. Aksine Anayasa’ya göre devletin üstlenmek zorunda olduğu bir yükümlülüktür. Araç fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni iktidarın vergi politikasıdır. Bu haksız vergi politikasında en azından engellilere yönelik bir istisnayı vergi kaybı olarak görmek yanlış ve kabul edilemez bir durumdur.”
Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet eden Kasal, bazı engelli örgütlerinin, iktidarla çok ters düşmemek için, kasıtlı olarak açılan “suistimal” tartışmasına katıldığını ve tasarıyı koşullu kabul etme eğiliminde olduğunu iddia ederek, bu düzenlemenin vergi paketinden tümüyle çıkarılması gerektiğini belirtti. ONUR ACUR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir