Osmanlı çinileri DPÜ’de yeniden geliştirilecek

187

Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) yapılan istişare toplantısında Osmanlı çinilerinin üretilmesi ve geliştirilmesi konusu masaya yatırıldı.

DPÜ’de yapılan toplantıda ’16. Yüzyıl Osmanlı Çinilerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi’ konusu istişare edildi.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı Kültür Sanat ve Turizm Dairesi Başkanlığının projeyi desteklediğini söyledi.
Kütahya’nın, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun ve demokrasi zaferinin gerçekleştiği iki şehirden birisi olduğunu dile getiren Kızıltoprak, şunları kaydetti: “İznik, Kütahya ve Söğüt gibi yerlerde çini sanatıyla karşılaşılıyor. Osmanlı Devleti’nin siyasette olduğu gibi sanatta da dünyaya hükmettiği 16. yüzyılda üretilen çinileri aynı tekniklerle ve motiflerle yeniden üretmekten ve üretilmiş çinileri koruyup gelecek nesillere aktarmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Üniversitemizde 16.yy çinileri eşdeğerinde kaliteyi yakaladığımız ve uzun yıllar solmadan, dökülmeden dayanan çiniyi üretmenin gururunu yaşadık. Özellikle çininin başkenti Kütahya’mıza ve şehrimizin üniversitesine yakışır bir sonuç elde ettik.”
Proje danışmanlarından Prof. Dr. Fulya Bayraktar da, 16. yüz yılda çini sanatının zirve noktaya ulaştığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Çini sanatı, kullanılan malzeme, boyalar, çizim teknikler ve desenler açısından en güzel dönemini yaşamıştır. Günümüzde bu kaliteye henüz ulaşılamamış olup araştırma ve geliştirme çabaları sonucunda çiniler üretilmiştir ve üretilmeye devam etmektedir. Proje araştırması ise 16. yüzyılda üretilen çinilerin günümüzde neden üretilemediği üzerine başlamıştır. Buna ilişkin olarak hem ham maddesi hem de boyası tekrardan üretilmiştir. Yeni çizim teknikleri geliştirilmiş ve eski kalitenin yakalanmasına ilişkin çalışmalarda başarılı olunmuştur. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bu tür çalışmaların merkezi olabilir ve burada araştırmalara devam edilebilir.”
Dr. Öğr. Üyesi İnci Birol da, “Bizler şimdiye kadar 16. yüzyıl çini sanatını örnek alarak araştırmalar ve geliştirmeler üzerine çalışıyoruz. Bizden sonraki nesillerin ise 21. yüzyıl çini sanatının güzelliğinden bahsetmelerini istiyoruz. Bu konu, ülkemizi ilgilendiren bir kültür mevzusudur. Herkesin hassasiyeti ile bu işin daha güzel noktalara geleceğini umut ediyoruz” dedi.
Proje danışmanlarından Prof. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu ise, 17. Yüzyılının sonuna kadar olan dönemde ekonomik koşullar ve diğer sebeplerden dolayı bu sanat bir çöküş yaşamıştır. 19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başlarına doğru Kütahya toparlanmışken, İznik son 30-40 yıl içerisinde kendini toparlamaya çalışmaktadır.” diye konuştu.
Proje danışmanı Prof. Dr. Levent Bayraktar da, “Çini bizim hem düşüncemizi hem sanatımızı hem de medeniyet ufkumuzu yansıtıyor. Dolayısıyla bu sanatla uğraşan insanlarımızın tarih ve toplum açısından yaptıkları işi farkında olmaları, gençliğe aktarmak ve medeniyet sevgisiyle bütünleşen yeni bir heyecan yaratmak arzusundayız” ifadelerini kullandı.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, konuşmaların ardından proje yürütücüsü ve danışmanlarına teşekkür belgesi takdim etti.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şan ile proje danışmanlarından Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk, ile proje ekibi Dr. Öğr. Üyesi Muhterem Koç ve çini sanatçısı Nur Avlupınar’ın da katıldığı toplantı, çini sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir