Meyan kökü şerbeti sıcak havalarda serinletiyor

219

Kütahya’da sıcak havalarda bunalan vatandaşlar doğal yöntemlerle serinleme olarak bilinen meyan kökü şerbetiyle ferahlıyor.

Son zamanlarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarından korunmak için çeşitli yöntemler açıklanırken sıcak havalarda meyan kökü şerbetinin serinletici ve ferahlatıcı etkisiyle vatandaşlarca tercih ediliyor.
Kütahya’da faaliyet gösteren aktar İdris Doğan, sıcak havalarda serinlemenin bazı yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Hava sıcaklıklarının bazı insanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini hatırlatan Doğan, sıcak ve bunaltıcı havalarda serinlemenin bir yolunun da organik ürünlerden olan meyan kökü şerbeti olduğunu söyledi.
Soğuk meyan kökü şerbeti, sıcaktan bunalan birisi için ferahlatıcı, rahatlatıcı, serinletici bir etki yaptığını belirten Doğan, şunları kaydetti: “Yaz mevsiminde Ramazan’da oruç tutulan uzun, sıcak bir günün akşamında iftar sofrasında yer alan meyan kökü şerbeti, bütün günün susuzluğunu gidermek için eşsiz bir nimettir.”


MEYAN KÖKÜ NEDİR?
Meyan kökü bitkisi, baklagillerden çok yıllık bir bitkidir. Sulak yerlerde, ırmak, dere kenarlarında yabani olarak yetişir. Boyu 50-200 cm arasındadır. Yaprakları kanat şeklinde parçalıdır. Küçük, mor çiçekleri vardır. Toprağın altındaki kökün uzunluğu bir metreyi bulabilir.
Genellikle tıpta ya da bitkisel tedavide kökleri kullanıldığı için meyan kökü olarak tanınır. Ana vatanı Güney Avrupa’dır ve kökeni M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanır. Ülkemizde genellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu’da yetiştirilir. Bazı yerlerde Piyan ya da Boyan diye de adlandırılır.


MEYAN ŞERBETİ YAPILIŞI
Eğer meyan kökü şerbetini akşamleyin hazırlıyorsanız, meyan köklerini beklemeye almak için sabaha kadar bekletmelisiniz. Suyu tencereye alın üzerine kökleri koyun. 1,5 saat kadar suda bekletmeniz yeterli olacaktır. 1.5 saat bekledikten sonra meyan kökleri lifleri tencerenin içinden sıkılarak alın.
Daha sonra bir süzgeçle süzerek bir kaba boşaltın. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilerek iyi bir şekilde süzün.
Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlanarak meyan kökü şerbeti içinde tortu ve yabancı madde olmasını engellemiş oluruz.
Meyan kökü şerbeti hazırlarken buradaki püf noktası, meyan kökü şerbetinin dibinde tortu birikmemesidir.
Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir