ATIK YAĞLAR BU LİSEDE
BİYODİZELE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

305

Kütahya’da, özellikle kimya alanında yapmış olduğu çalışmalar ve üretim yaparak ekonomiye katkı sunmaları ile bilinen Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu kez atık yağlardan biyodizel yakıt üretmeyi başardı.

SIFIR ATIKTAN BİYODİZELE
Sıfır Atık Projesi ile 2021 yılında yola çıkan lisenin öğrenci ve öğretmenleri, Kütahya Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, atık yağların toplanması konusunun duyurulmasında destek gördü.
Kısa sürede litrelerce atık yağ toplayan lisenin öğretmen ve öğrencileri, atık yağlardan ilk önce sabun ve mum üretti.
Proje koordinatörü Usta Öğretici Mehmet Bozkurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında proje hazırladıklarını söyledi.


ÇALIŞMALAR SONUÇ VERDİ
Atık yağları geri dönüştürerek ekonomiye kazandırmak için öğrencilerle çalışmalara başladıklarını anlatan Bozkurt, şöyle devam etti: “Kampanyamız Kütahya’da büyük ses getirdi. İnsanlarımız litrelerce atık yağı bizlere ulaştırdı. Topladığımız atık yağlardan neler yapabiliriz diye araştırma yaparken biyodizel üretme fikri ortaya çıktı. Bilindiği üzere dünya ve ülkemiz petrol ürünlerine bağımlı halde. Bundan da yola çıkarak geri dönüşümü sağlamak adına böyle bir girişimde bulunduk. Bunun üzerinde AR-GE çalışması yaparak belli bir standarda ulaştık. Araçlara uyumunu artırmak adına içindeki kimyasalları düzenleyip saflaştırarak biyodizeli üretmeyi başardık. 1 litre atık yağdan 90 ml biyodizel üretiyoruz.”


ARAÇLARDA DENENDİ, SONUÇ BAŞARILI
Ürettikleri biyodizeli araçlarında denediklerini ve başarı sağladıklarını da ifade eden Borkurt, “Üretim yaparken olabildiğince çevreye zararsız üretmemiz gerektiğinin de farkında olarak, araçlarımızda denedik. Araçların partikül filtreleri, EGR dönüşüm sistemlerine de zarar vermeden üretmeyi başardık. Böyle bir başarı elde ettiğimiz için çok mutluyuz. Biyodizelin yanı sıra yıllardır okul olarak genel temizlik malzemelerinden iç ve dış cephe boyaları, ultrason jeli gibi 50’ye yakın ürün de üretiyoruz. Bu ürünleri başta kamu kuruluşlar olmak üzere birçok kuruma veriyoruz.”
Bozkurt, gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra biyodizelin seri üretimini yaparak satışını yapabileceklerini sözlerine ekledi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir