Çinili Cami için sosyal medyada ayaklandılar

193

Kütahya’da yıllardan beridir gündemden düşmeyen Çinili Cami, bu kez sosyal medyanın gündemine oturdu.

Kütahyalı Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Nida Olçar, Çinili Cami’nin yıkılıp yerine aslına uygun yeni bir caminin yapılmaması konusunda iddiasını sürdürürken çok sayıdaki kişi Olçar’a desteğini açıkladı.
Kütahyalı Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun tüm mal varlığını Kütahya Dumlupınar üniversitesine bağışladığını, ancak üniversitenin Yakupoğlu’nun emanetine sahip çıkamadığını savunan ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Olçar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2 Ekim 2016 yılında vefat eden Sayın Ahmet Yakupoğlu, ölmeden önce Evini,1700 adet tablosunu, arazisi ve içinde bulunan Çinili Cami’yi, farklı gayrimenkulleri ile banka hesaplarını Kütahya Dumlupınar Üniversitesine ‘Eserlerinin korunması ve Yaşatılması’ şartıyla bağışlamıştır. O tarihten bu yana Dumlupınar Üniversitesinde değişen 3 Rektör, Ahmet Yakupoğlu’nun emanetine, mirasına sahip çıkmamıştır. Görevi ihmal mi dersiniz, emanete ihanet mi dersiniz adını siz koyun. Buradan Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığına sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Daha hayattayken üniversiteye bağışladığı eserleri ile 3000 civarı kitabının üniversitenin bodrumunda rutubetten zarar gördüğü belirlenmiş ve tutanak tutulmuştur. 2016 yılında Üniversite tarafından, Yakupoğlu’nun evi ile Çinili Cami arasına müze inşaatına başlanılmış ve Çinili Cami’nin zemini bu çalışma esnasında gerekli önlemler alınmadığı için kaydırılmış kapısına kilit vurulmuştur. 7 yıl boyunca Çinili Cami havalandırılmadan rutubete maruz bırakılmış. Bir yağmur oluğu dahi yaptırılmadan, bahçesindeki ağaçlar budanmadan, temizliği yapılmadan kaderine terkedilmiştir. 2020 yılında dönemin Valisi Ali Çelik Başkanlığında Dumlupınar Üniversitesi Çinili Cami Çalıştayı düzenlemiş Kütahya Anıtlar Kurulu’nun görüşü ile ODTÜ nün güçlendirme raporları başta olmak üzere farklı üniversite bilim kurullarından gelen raporlar doğrultusunda Kütahya Valiliği ve Üniversite Sayfalarından kamuoyuna resmi basın açıklaması yapılarak Çinili cami’nin yıkılmadan yenileceğini ilan edilmişse de bugüne kadar çivi çakılmamıştır.”
DPÜ Rektörlüğü görevine 2023 yılında atanan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın da Çinili Cami’yi yıkarak yerine yenisini yapma gayretinde olduğunu ileri süren Olçar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çinili Cami’yi yıkma yarışına 2023 yılında atanmış Rektör Süleyman Kızıltoprak da son hız katılarak göreve gelir gelmez Gebze Teknik Üniversitesinden tekrar bir rapor hazırlatmış. Önceki raporlar ile uyuşmayan bu raporlar kamuoyunda şaibe yaratmıştır. Her ay Yakupoğlu’nun evinde dua okuttuğunu iddia eden mevcut rektör Süleyman Kızıltoprak döneminde ise (nisan 2024) evinin çatısı akmış duvarları nemlenmiş, rahmetli Ahmet Yakupoğlu’nun bağışladığı evi de cami gibi aynı kadere terk edilmiştir. Aynı zamanda eserlerin müze envanterleriyle uyuşmadığı gözlenmiş ve bazı eserlerin orijinal olmadığı ve asıllarının nerede olduğu bilinmediği iddia edilmektedir. Sekizgen özelliği ile dünyada tek olan Kütahya’nın tarihi simgesi Çinili Cami’nin 7 yıl boyunca kapatılarak kaderine terkedilmiş olması nedeniyle; yapım onarım fikirleri, görüşme ve ortak yol bulma tekliflerini reddeden ısrarla davet usulü ihaleler ile Çinili Cami’yi yıkma yolunda ilerleyen Rektör Kızıltoprak, şehre gelen yerli yabancı turistleri, Kütahyalı sanatçıları, sivil toplum örgütlerini ve Ahmet Yakupoğlu’nun Manevi Kızı Havva Sökmener’i isyan noktasına getirmiştir. Ahmet Yakupoğlu’na evinde 8 yıl bakan manevi kızı aynı zamanda yasal vasisi Havva Sökmener tarafından mahkemeye müracaat edip yürütmeyi durdurma ve yeniden tespit davası açılmıştır.10 Haziran 2024 tarihinde mahkemece gerekli bilirkişi raporunun çıkması beklenmektedir.”
Olçar, “Tüm bu kanunsuzluklara, şaibelere direnen bir avuç sanatsever olarak Kütahya Valisi Sayın Musa Işın Bey’in başkanlığında Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı Bey ,Mescid-i Aksa gibi bir çok tarihi yapının yüklenicisi Kadir Yavaş bey, Yüksek Mimar Mehmet Gürel bey , manevi kızı Kültür Bakanlığı Sanatçısı Havva Sökmener Hanım, Belediye Başkanı Sayın Eyüp Kahveci Bey, Avukat Şeref Han Bey ve şahsım toplanarak, Rektör Kızıltoprak’a elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu, hepimizin aynı, yani Çinili Cami tarafında bulunduğumuzu, binanın kurtarılabilirliğini gösteren mevcut raporları sunarak ve büyük savaşlar vererek Sayın Valimizden 15 gün ek süre alabildik. Mahkeme sonuçlanmadan bu tarihi eserimizin yıkılması Kütahya çini sanatına, Kütahya halkına, Sayın Yakupoğlu hocamızın anısına büyük vefasızlık, saygısızlık olur.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının sonunda Yakupoğlu’nun çok fazla bilinmeyen yönlerini hakkında da bilgiler veren Olçar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ressam, Neyzen, Minyatür Sanatçısı, Tezhip Sanatçısı ve bir Derviş olan Sayın Ahmet Yakupoğlu, 1995’te ‘Sokağım ve Çinili Cami’ ile Türkiye İş Bankası Büyük Ödülünü, 2010 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülünü, 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü almıştır. Kütahya Müzesinin Kurulmasını Sağlamış, Ana Sultan Türbesini yapmış, Dumlupınar Üniversitesinin Amblemini çizmiş, Kütahya’nın 70 bin dönüm arazisinin çam ormanı olmasına ön ayak olmuş, Onlarca kişiye Ney Üflemeyi öğreterek Kütahya’nın Neyzenler Şehri olarak anılmasını sağlamıştır. 1970’lerde Kütahya ve Kütahya Çiniciliğinin Tarihi Simgesi Çinili Cami’yi inşa ettirmiştir. Aynı Zamanda Ahmet Yakupoğlu, Amiş Efendi, Abdülaziz Mecdi Tolun, Süheyl Ünver gibi alimlerden oluşan tasavvuf zincirinin son halkasıdır.”
HABER MERKEZİ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir