Gizemli uygarlık Friglerin izinde

253

Kütahya Valisi Musa Işın ve beraberindekilerle Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarahisar illeri arasında kalan, bundan 3000 yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyularak kurduğu ve Frig Vadi olarak anılan bölgede incelemelerde bulundu.

“Gizemli Uygarlık Friglerin İzinde” projesi kapsamında Dağlık Frigya’nın Kütahya’daki bölümünü gezen Vali Musa Işın, Kütahya Frig Vadisi sınırları içerisindeki Sabuncupınar, Doğuluşah, Sökmen, İnli ve Söğüt köylerini ziyaret ederek bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde inceledi.
Ziyaretlerde Frigler’den kalma kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları ve şapeller gibi önemli tarihi yapılar ve Frig Evi, Frig Yürüyüş Yolu gibi turistik alanları da gezen heyet, köylerdeki mağaralar ve doğal güzellikler hakkında da bilgi edindi.
Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, bölgede yapılan çalışmalar ve tarihi yapılar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Vali Işın, incelemeleri boyunca köylülerle de bir araya gelerek talep ve önerileri dinledi.
DAĞLIK FRİGYA VADİSİ (KÜTAHYA, AFYON VE ESKİŞEHİR)
Kafkaslar’dan Anadolu’ya göç eden Brig adı verilen bir topluluk tarafından M.Ö. 9. yy’larda Anadolu’da kurulduğu bilinen Frig Uygarlığı, dünyada yalnızca bu bölgede yaşamış olan ve kendinden sonra gelen medeniyetlere büyük etkilerde bulunmuş bir medeniyettir. Günümüzde Kütahya, Afyon ve Eskişehir il sınırlarına yayılan Dağlık Frigya Bölgesi, derin vadiler tarafından şekillenen dağlık bir alan olup, kolayca işlenebilen volkanik tüflerden oluşan bir jeolojik yapıya sahiptir. Bu doğal yapı kayanın oyularak inşa edildiği özgün bir mimarinin ortaya çıkmasına neden olmuş ve bu mimari kendinden sonra gelen birçok medeniyet tarafından uygulanmıştır.
Frig dönemi kaya anıtlarının ortak özellikleri; bezemelerindeki ve süslemelerindeki zenginlik, mimariye tanıştırılan üçgen alınlık ve içerisinde Ana Tanrıça heykeli bulunan kaya nişleridir. Ana Tanrıça adına inşa edilmiş olmaları nedeniyle de Anadolu’daki benzerlerinden ayrılmaktadır. Frig dönemi kaya anıtlarının en özgün örneklerinin yoğun bir şekilde yer aldığı Dağlık Frigya Bölgesi, Frig uygarlığının dini ritüellerine ve sosyal hayatına ilişkin izler barındırması nedeniyle evrensel değer taşımaktadır.
ONUR ACUR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir