130 dağcı Aizanoi’yi gezdi

405

Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) ile Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından düzenlenen yürüyüşe katılan 130 dağcı Aizanoi’ Antik Kenti’ni gezdi.

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi’ Antik Kenti’ne ilgi her geçen gün artıyor.
Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen bireysel ziyaretçilerin yanı sıra gruplar da gezi rotalarını antik kente çeviriyor.
Hafta sonu, Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) ile Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından “Gizemli Uygarlık Friglerin İzinde” temalı yürüyüş yapıldı.
Frig Yolu Yürüyüşü ekinliği kapsamında Aizanoi’ye gelen dağcılar, Antik Kent’teki kalıntılara hayran kaldı.
Yapılan yürüyüş hakkında gazetecilere bilgi veren TDF Denetleme Kurulu Üyesi Mesut Akgün, farklı zamanlarda farklı bölgelere yürüyüşler düzenledikleri söyledi.
Bu seferki rotalarına Aizanoi’den başladıklarını belirten Akgün, şunları kaydetti: “Yürüyüşümüz kapsamında Friglerin ayak izlerini takip ediyoruz. Aizanoi Antik Kenti’ni özellikle seçtik. Yürüyüşümüzü Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen 130 sporcunun katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Etkinliğimizin en büyük amacı bölgeyi tanıtmak. Yürüyüşü Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki Frig bölgesinde devam ettireceğiz.”
Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ve sporcuların antik kenti gezdiğini kaydeden Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkan Vekili Fikret Aksoy da antik kent hakkında bilgiler verdi. Aksoy, “Antik kentte tarihi milattan önce 3000’lere dayanan tiyatro, stadyum, agora ve Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus tapınağı, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Koca Çay üzerinde ikisi ayakta kalmış 5 köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve kapı yapıları bulunuyor. Bu alanları gezen misafirlerimiz bölgeye hayran kaldı. Her bir ziyaretçimizin birer kültür elçisi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Yürüyüşe Ankara’dan katılan Aşır Yılmaz, antik kente ilk defa geldiğini ve çok beğendiğini belirterek herkesin burayı görmesi gerektiğini vurguladı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir