Orman köylüsüne mesleki yeterlilik belgesi

569

Kütahya’da, Türkiye’de ilk olarak düzenlenen orman köylülerine yönelik mesleki yeterlilik eğitimi programına katılan ve başarılı olan 478 kişiye orman üretim işçisi mesleki yeterlilik belgesi verildi.

Kütahya Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen orman köylülerine yönelik mesleki yeterlilik eğitimi programı tamamlandı. Proje kapsamında 585 orman köylüsüne eğitim verilirken 478 kişi orman üretim işçisi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Belge almaya hak kazananlar için İl Özel İdaresinde tören düzenlendi.

İl Özel İdaresi tarafından 1 milyon 336 bin 88 lira kaynak ayrılarak gerçekleştirilen proje kapsamında, orman köylülerine kesme, sürütme ve nakliyat gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan orman köylüleri, orman üretim işçisi mesleki yeterlilik belgelerini Vali Musa Işın’ın katılımıyla aldı.

Proje hakkında bilgi veren Özel İdare Genel Sekreteri Mücahit Eracar, projeyi Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Orman köylülerimizin üretimde çalışması için gerekli olan kesme, sürütme ve nakliyat belgelerini temin etmek amacıyla, Kütahya Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAY-KOOP) ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün katkılarıyla bu projeyi hayata geçirdik. Türkiye’de ilk kez biz bu kapsamda bir ihale gerçekleştirdik ve neticesinde 478 arkadaşımız başarılı oldu.”

Vali Musa Işın törende yaptığı konuşmada, modern çağda her işin bilimsel ve tecrübeye dayalı olarak yapılması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu: “Ormanların korunması bilimsel bilgi ve bilinçle mümkün. İşte size sunulan eğitim size bunu sağlamaktadır. Bizim Kütahya’mızın yüzde 56’sı ormanlıktır. Bizim Kütahya’mız yeşil bir bitki örtüşüyle kaplıdır. Bu hepiniz, hepimiz için Allah’ın büyük bir lütfudur. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Bir yer yeşillikse o yer yaşanabilir bir yerdir. Hele suyla birleşiyorsa tadından yenmez o kadar güzeldir. Kütahya’mız bu dünyanın cennet köşelerinden bir tanesidir. Bunun farkında olalım, olalım ki koruyalım. Olamadığımız takdirde koruyamayız. Dolayısıyla biz ormanlarımızı korumak zorundayız.”

Orman yangınlarıyla mücadelenin önemine değinen ve orman yangınları konusunda köylülerin hassasiyet göstermesi gerektiğine dikkat çeken Işın, “Lütfen ormanlarımıza sahip çıkalım. Orman yangınlarıyla mücadele elbette ki Orman Bölge Müdürlüğünün görevidir ama başta sizin görevinizdir. Orman Bölge Müdürlüğümüzle almış olduğumuz kararlar size tebliğ ediliyor. Mutlaka bunlara riayet edin. Anız yakma kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Bu hem bilimsel açıdan hem de ahlaki açıdan yanlıştır. Allah, yeryüzünde gözle gördüğümüz ve görmediğimiz birçok canlı yarattı. Anız yakarak onların hepsini ateşe veriyoruz. Bu büyük bir günahtır aynı zamanda. Bilimsel olarak da tarıma bir faydası yok zararı var” diye konuştu.

Avcılık konusuna da değinen Vali Işın, izinsiz avlanmanın yasak olduğunu ve bu konuda jandarmanın sıkı denetimler yapacağını kaydederek konuşmasını şöyle tamamladı: “Kesinlikle izinsiz olarak avlanan kişilerle ilgili işlem yapacağız. Onların her birisi birer suçtur. Siz yolda yürürken, arabanızı kullanırken, önünüzden kaçan bir tilki ya da uçan bir kuş, bir ördek ya da bir keklik bunların hepsi doğanın zenginliğidir. Onun için bu avlama konusunda da sizden istirhamım lütfen eğer zararlı hayvanlar varsa domuz gibi yine Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden izin almak suretiyle takibe dayalı avlanma yapabilirsiniz. Onun dışında lütfen kendi halinde yaşayan, doğanın, tabiatın bir güzelliği olan bu hayvanlarımıza zarar vermeyelim.” MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir