236

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesince düzenlenen, “Öğretmenlik Mefkûremiz ve Geleceğin Eğitimcileri konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

“İNSAN İÇİN RUH NE İSE MİLLETLER İÇİN DE MEFKURENİN AYNI ANLAMI İFADE EDER”

Mefkure ifadesinin üzerinde duran Yılmaz, insan için ruh ne ise milletler için de mefkurenin aynı anlamı ifade ettiğini belirtti.

Mefkurenin farklı bir sözcükle ifade edilmesinin güç olduğunu, millet olarak edinilen mefkure sayesinde güçlü devlet olma özelliği kazanıldığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Milleti yaşatan, var eden de mefkureleridir. Anadolu’ya gelişimiz, Anadolu’dan üç kıta yayılışımız ve 600 yılı aşkın bir cihan devleti olup bizim sulhu selameti sağlamamız aslında bir mefkureyle gerçekleşti. Bizim mefkuremiz tabii öncelikle adalet. Sonra iyilik, şefkat ve merhamet. Yani ne kadar değerler varsa kadim kültürümüzde, medeniyetimizde bunlar mefkuremizin özünü oluşturuyor. Ama onu ecdadımız çoğunlukla ilahi kelime. Allah’ın ismini yüceltmek yani yeryüzünde adaleti tesis ederek bütün bir mahlukatın Allah’ın bize yaratıcı bir emaneti olduğu. Bir hayat nizamı kurmak olarak şekillendirmiş. Tabii bu ilham kaynağı aslında milletleri var etmiş ve hep diri tutmuş.” Mefkureyi topluma kazandıracak olanların öğretmenler olacağına da değinen Yılmaz, “Şu bir gerçek ki bu mefkureyi kazandıracak ve ilmek ilmek dokuyacak olan insanlar, insanı yetiştiren muallimler olacaktır. Onun için bu söyleşide ben açıkçası öğretmenlik mefkuremiz derken orada iki kavram hem mefkure var hem de muallim var.” dedi.

“ÖĞRETMEN ADAYLARIMIZIN ALAN BİLGİSİ TESTLERİNDE EKSİKLİKLERİ VAR”

Öğretmen adaylarının mesleğe başlamadan önce alan bilgisine hakim olmaları gerektiğine vurgu yapan ve bu anlamda eksikliklerin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesleğimize kendimizi daha iyi hazırlayabilmek için bazı temel esaslara ihtiyacımız var. Bunlardan birisi alan bilgisi. Mesleki yeterlilikte çok iyi olmamız lazım. Kendi alanınızla ilgili özellikle okumalar yaparak, sadece ders hocalarımızın size vermiş olduğu kitaplarla, makalelerle, tezlerle, yetinmeyerek çok yönlü bir okuma gerçekleştirirseniz mesleki noktada sorun yaşamazsınız. Şunu da ifade edeyim. Biliyorsunuz alan bilgisi testi var. Öğretmen adaylarımızın, eğitim fakültesi mezunlarımızın alan bilgisi testlerinde eksiklikleri var. Ben bu konuda özellikle buradaki hocalarımdan da öğrencilerimize daha çok ağırlık vermelerini ve alan bilgisi noktasında kendilerini iyi yetiştirmeleri için derslerini sıkı tutmalarını arzu ediyoruz. Üniversiteden bırakın bir yıl sonra mezun olsun ama bu alanı çok iyi bilmesi lazım.”

Yılmaz, eğitimde öğretim yöntemleri, eğitim teknolojileri, iletişim ve mesleğini sevmenin de oldukça önemli olduğunu da söyledi.

“20 YILDA 750 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI”

Öğretmen atamalarını ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, “Şimdi bir rakam vereceğim, bu çok önemli. 1923, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu, 2002 yılı, yani AK Parti iktidarına kadar toplam atanan öğretme sayısı kaç biliyor musunuz. 80 yılda toplam atanan öğretmen sayısı 530 bin. 2003’ten 2023’a kadar atanan öğretmen sayısı ise 750 binin üzerinde. Dolayısıyla öğretmen normunda ciddi bir açıklık kapatılmış oldu. Bundan sonraki atamalar, emekli olanlar, meslekten bir şekilde ayrılanlar, nüfus artması ve okullaşma oranının artmasıyla yeni açılan dersliklerde ihtiyaç duyulan norm kadrolar ve bir de Allah rahmet eylesin, vefat eden öğretmenler. Öğretmen atamalarını düşündüğümüzde ortaya çıkan açığa göre öğretmen ataması gerçekleşiyor. Kamu kaynaklarının da sağlıklı bir şekilde kullanılması gerekiyor. İhtiyaç olmayan bir yere de atama yapamazsınız. Artık öğretmenlik noktasında yarış büyümüştür, adaylarımızın sayısı artmıştır. Atanabilme imkanı için öncelik olarak yapılması gereken KPSS ve ÖABT sınavlarına çok iyi hazırlanmak. Bunun yolu da fakültedeki eğitimleri ciddi tutmaktan geçiyor.”

Konferansın ardından öğrencilerin sorularını da içtenlikle yanıtlayan Yılmaz’a DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, üzerinde üniversite kampüsünün işlendiği çini pano hediye etti.

YILMAZ EĞİTİM ORDURU İLE BİR ARAYA GELDİ

Buradaki programın ardından Kütahya Valisi Musa Işın’ı da ziyaret eden Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Beylerbeyi Konferans Salonu’nda millî eğitim müdür yardımcıları, ilçe millî eğitim müdürleri, şube müdürleri ve il genelindeki okul/kurum müdürleriyle toplantı yaptı. Bakan Yardımcısı Yılmaz, Bakanlığın eğitim öğretimle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Moderatörlüğünü Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in yaptığı toplantının son kısmında Yılmaz, okul/kurum yöneticilerinden soru, görüş veya isteği olanları dinledi ve önemli konuları not alarak bunların çözüme kavuşturulacağını ifade etti. Kütahya’da olmanın mutluluğunu dile getiren Yılmaz, salondaki eğitim ordusunun coşkusuna hayranlığını da sözlerine ekleyerek teşekkür etti, eğitim öğretimde bu coşkunun önemini vurgulayarak bunun daim olmasını diledi, tüm yöneticilere muvaffakiyetler diledi. İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Orhan Şaybak ile birlikte Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ni ziyaret eden Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, burada kurum yöneticileri ve öğretmenlerle bir araya geldi. Rehberlik ve Araştırma Merkezi personelimizle sohbet eden Yılmaz burada yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

YILMAZ, AK PARTİ KÜTAHYA İL BAŞKANLIĞINI ZİYARET ETTİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, AK Parti Kütahya İl Başkanlığını ziyaret etti.

AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay ve partililer tarafından karşılanan Yılmaz, bakanlığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Hayatın akışında, ideallerimizle varız. İnsanların değeri, idealleri kadar olur. İdeallerinizin kapsadığı alan, hayat tarzınızı oluşturur. Bizim için ruh neyse milletler için de ideal odur. İdeali olmayan bir toplumun var olması mümkün değildir. Kur’an-ı Kerim, ideallerimizi oluşturan ana kitabımızdır. İdeal, bir insanda varsa, o insanı hem azimli hem irade sahibi yapar. İdeali olmayan bir devletin medeniyet inşa edip ayakta kalması mümkün değildir. Bizim idealimiz önce adalet, sonra iyilik, sonra şefkat ve merhamet. İdeal, toplumumuzda ideali olan öğretmenlerle oluşturulabilir. Bu nedenle öğretmenlerin kariyer planlaması yapmaları gerekir. İlk öğretmenler, peygamberlerdir. Bilgiyi ve tecrübeyi aktarmak, onu yeni nesillerimizde yaşatmak öğretmenlerimiz için çok anlamlıdır” dedi.

Başkan Önsay, Yılmaz’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, hediye takdim etti.

RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir