DAHA YAŞANABİLİR YARINLAR İÇİN SORUMLULUK ALMALIYIZ

499

Kütahya’da Dünya Çevre Günü nedeniyle valilik ve belediye işbirliğiyle etkinlik düzenlendi. Etkinlikte stant açan okul ve kurumlar sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre kirliliğine dikkat çekti.

Vali Ali Çelik, burada yaptığı konuşmada, yaşamın en değerli şeyinin oksijen olduğunu, oksijen devamı için de çevre duyarlılığının büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
İnsanların kullan at mantığıyla kullandıkları, kullanımın ardından da bu atıkların çevreye atılmasıyla büyük bir felakete dönüşebileceğine vurgu yapan Çelik, şunları söyledi: “Bizim için hayati önem taşıyan şey oksijen, bu oksijeni değerli kılan ise yeniden üretilebilir olması. Her gün binlerce organizma ve canlı bu oksijeni tekrar kullanıma sunmak için adeta devasa bir iş makinesi gibi çalışıyor. Bizler, daha çok ağaçların ve ormanların oksijen ürettiğini biliyoruz. Ama bunun kadar değerli olan bir şey de okyanuslar. Orada yaşayan deniz canlıları teneffüs ettiğimiz oksijenin yüzde 70’ine yakın bir kısmını üretiyor. Bugün kullan at mantığıyla kullanıp attığımız birçok atık eğer geri dönüşüme tabi tutulmaz ve doğaya atılırsa nihai olarak denizlere, okyanuslara ulaşması söz konusu. Bunun önüne geçilmediği taktirde denizlere ulaşan atık miktarı 2050’li yıllarda deniz canlıları ile aynı orana ulaşacağı öngörülüyor.”
Oksijen kaynaklarının bilinçsizce yok edildiğini de ifade eden Çelik, şöyle devam etti: “Biz bugün bizim yaşamımızın olmazsa olmazı olan oksijeni sağlayan kaynakları hızla yok ediyoruz. Bu durum bizlerde büyük kaygıya neden olma düzeyini çoktan aştı. Bizler çevremize attığımız naylon ve atıklarla adeta dünyamızın üzerine büyük bir naylon geçirerek maalesef dünyanın ısınması için büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu gayretimiz hiç de olumlu bir şey değil. İklim değişikliği başta olmak üzere birçok çevre felaketiyle karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Bunu aslında hepimiz yaşıyoruz. Nisan-Mayıs yağmurları olarak adlandırdığımız süreç Haziran- Temmuz yağışlarına dönüştü. Bu yağışların belki de özellikle hububatın yetişmesine olumsuz etkileri olacaktır. Bizler aslında yaptıklarımızla çocuklarımızın yarınlarına güzel bir dünya bırakmama adına ciddi bir sorumsuzluk örneği gösteriyoruz. Hepimiz daha temiz ve yaşanılır yarınlar için üstlenmemiz gereken sorumluluğun bir parçası olmak zorundayız. Bugünden sonra çok geç olabilir anlayışıyla bu sorumsuz davranışlardan acilen kurtulmamız gerekmektedir.”
Temiz çevre için devletin elinden geleni yaptığını da kaydeden Çelik, “Temiz yarınlar için devletimiz ciddi anlamda katkı sunuyor. 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin önderliğinde başlatılan “Sıfır Atık” projesi uygulamaya alındı. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız yüzde 27,2’ye yükselmiş durumda. Plastik poşet kullanımında ciddi bir mesafe kat edildi. Marketlerde plastik poşetler için alınan cüzi bir bedel poşet kullanımını yüzde 62,4 oranında düşürdü. Bunlar temiz çevre için birer önemli adım niteliğinde. Süreç içerisinde 19 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verilmiş. Farkındalığın artırılması için bu tur program ve etkinliklerin geniş çevre ve kitlelere duyurulması lazım. En uç noktadaki bireyden en üst düzeye kadar uygulama hayata geçirilmeli. Burada bulunan ve bulunmayan herkesin içinde bulunduğumuz tehlikeyi ve geleceğimize sahip çıkmanın önemini birbirlerine anlatması ve hayatlarında uygulaması lazım.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Alim Işık ise şöyle konuştu: “Dünya bizim evimiz kirletmeyiniz, Çevre bizim evimiz kirletmeyiniz” slogan çok önemli. Temiz bir çevre insanlık için önemli görevlerden birisi temiz çevre temiz toplum demek, temiz şehir demek, temiz gıda demek, temiz su demek, temiz hava demek onun için bugünü anlamlı buluyoruz. Belediyemiz bünyesinde de Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün kurulması ile birlikte bu tür etkinliklere ağırlık vermeye başladık. Bugün ve bu hafta inanıyorum ki bir farkındalık oluşturulmak üzere özellikle çocuklarımız başta olmak üzere hepimize ciddi anlamda bir ders olacak ve son birkaç gün içerisinde yaşadığımız yağışlar gösterdi ki toplumların refahı çevrenin, şehrin ve bu şehirde yaşayanların gelecek nesillere iyi bir vatan bırakmasıyla mümkün çok yapılacak işimiz var. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın birlikte çalışarak daha temiz bir Dünya’ya, daha temiz bir Türkiye’ye ve daha temiz bir Kütahya’ya kavuşması için canla başla çalışacağı bir dönemdeyiz.”
Konuşmaların ardından ana sınıfı öğrencileri, atık malzemelerden yapılan kostüm ve kıyafetleri defilede sergiledi. Miniklerin defilesi büyük ilgi gördü.
Programa katılan protokol üyeleri kurum ve okullar tarafından sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için açtıkları stantları ziyaret ederek ilgililerden bilgi aldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir