Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması Kütahya’da başladı

314

3 BİN 500 ÖĞRENCİ BAŞVURU YAPTI
Büyük Zafer’in 100. yılı nedeniyle Altıntaş ilçesindeki Zafer Havalimanı’nda yapılan yarışmalara 440 takım ve yaklaşık 3 bin 500 öğrenci başvuru yaptı.
Polonya’dan 2, Pakistan’dan da 1 takımın katıldığı yarışmalarda, bilimsel ve teknik kriterlere göre başarılı bulunan toplam 98 ulusal ve uluslararası takımın İHA’ları, 9-14 Ağustos’ta Kütahya’da derece almak için gökyüzünde kıyasıya yarışacak.
Açılış programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı konuşmada, yarışmanın TEKNOFEST’lere her geçen yıl ilginin arttığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda güçlü adımlar atmaya devam ettiğini belirten Kacır, “Milli teknoloji hamlesi Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bağımsız olmasının adı. Milli teknoloji hamlesi Türkiye’nin yüksek teknolojinin sadece kullanıcısı. Sadece müşterisi değil, yüksek teknolojiyi kendi imkanlarıyla geliştirebilmesinin ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilmesinin adı. Milli teknoloji hamlesi Türkiye’nin yüzyıllar sonra medeniyetimize dünyada yüksek teknolojide liderliği bazı alanlarda yeniden kazandırabilmesinin adı.” dedi.
Kacır, Türkiye’nin savunma sanayinde kritik ihtiyaçlarını kendi kabiliyetleriyle, kendi yetkinlikleriyle geliştirebildiğini bu sayede terörle mücadelede başarılar elde ettiğini aktardı.
Türkiye’nin dünyada savunma, savaş paradigmasını adeta sıfırdan yazacak, yazdıracak şekilde bir ülke olduğunu vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:
“Özellikle İHA alanında dünyanın bir numarası. İHA platformlarını bu ülkenin çocukları, bu ülkenin mühendisleri üretmeyi başardı. Ama biliyoruz ki bugünün dünyasında 100. yılını idrak ettiğimiz bu zafer tam bağımsızlık iddiasının zaferidir. Cumhuriyetimizin kuruluşu tam bağımsızlık iddiasıyla gerçekleşmiştir. Biliyoruz ki bugünün dünyasında tam bağımsızlık sadece savunma sanayinde başarılı olmakla mümkün olmayacak. Sanayinin ve teknolojinin tüm alanlarında kritik ihtiyaçlarımızı kendi imkanlarımızla gerçekleştirebilen, geliştirebilen, üretebilen bir ülke olmadan tam bağımsızlık iddiasını yüzde yüz gerçekleştirdiğimizi asla söyleyemeyiz.”
Kacır, savunma sanayindeki bu başarının sivil alanlara, enerji teknolojilerinden gıda teknolojilerine, sağlık teknolojilerinden tarım teknolojilerine teknolojinin tüm alanlarına hızla yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.

“KÜTAHYA İÇİN BÜYÜK BİR GURUR VE ONUR”
TEKNOFEST Uluslararası Serbest Görev İHA yarışmalarına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti paylaşan Vali Ali Çelik, “Bugün, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “ülkemin milli teknoloji hamlesinde ben de varım” diyen, bağımsız geleceğimizin teminatı binlerce gencimizi ağırlıyoruz. Bu ev sahipliği Kütahya için büyük bir gurur ve onurdur” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN GENÇLERE EMANET EDİLDİĞİ ŞEHİRDESİNİZ”
TEKNOFEST Serbest Görev İHA yarışmalarının Kütahya için ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Vali Çelik, “Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlere emanet edildiği şehir. Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz! Atatürk bu sözü, Büyük Zafer’den tam 2 yıl sonra bu topraklarda, kurtuluşun şehri Kütahya’da söyledi” ifadelerini kullandı.

“HER ALANDA KENDİNE YETEN BİR TÜRKİYE İÇİN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”
TEKNOFEST’in hayal eden, düşünen, üreten gençler için çok önemli bir platform olduğuna dikkat çeken Vali Çelik, “Bağımsızlık benim karakterimdir!” prensibiyle her alanda kendine yeten bir Türkiye için üretmek zorundayız. Bugün burada teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda onu üreten bir nesil görmek bizleri ziyadesiyle memnun etti. Hayal ve fikir dünyanızın zenginliğiyle tasarladığınız İHA’ları görmek geleceğe dair inancımızı daha da güçlendirdi. Bizi, uzay ve havacılıkta çok başarılı yılların beklediğini şimdiden görüyor ve buna yürekten inanıyorum” diye konuştu.

“ARKANIZDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ VAR”
Gençlere olan inancını ve güvenini paylaşan Vali Çelik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Sizler inanıp emek verdiğiniz, bizler de yolunuzdaki tüm engelleri kaldırdığımız müddetçe biliyoruz ki başaramayacağınız hiçbir şey yok. Sevmekten, hayal kurmaktan, düşünmekten, üretmekten, çalışmaktan ve hedefinize yürümekten asla vazgeçmeyin. Arkanızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Bizlere Büyük Zafer’in 100. yılında bu gururu yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, Bakanlığımıza, tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımıza şahsım ve Kütahya’mız adına şükranlarımı arz ediyorum. Büyük Zafer’in 100. yılı coşkusunu Kütahya semalarında yaşatacak gençlerimize başarılar diliyorum.”

“KÜTAHYA OLARAK MUTLU VE GURURLUYUZ”
Büyük Zaferin 100. Yılı nedeniyle TEKNOFEST kapsamında Kütahya Zafer Havalimanında 9-14 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışmasının açılış töreninde konuşan Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, böyle bir etkinliğin Kütahya’da yapılmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Başkan Işık, “Hepiniz bu yarışmaya hoş geldiniz. TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenecek olan Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’na Kütahya olarak ev sahipliği yapmanın onuru ve mutluluğu içindeyiz. İçinde bulunduğumuz Zafer Havalimanı başta olmak üzere Kütahya her yeri ile keşfedilmeyi bekleyen, birçok misafirini gönül rahatlığı ile memnun edip geri gönderecek bir potansiyele sahip” dedi.

“YARIŞMALARIN KÜTAHYA’DA YAPILMASI ÇOK ANLAMLI”
Başkan Işık konuşmasının devamında “Böyle bir teknik konuda, Ulu Önder Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ parolası ile yıllar önce yönünü çizdiği bir alanda İnsansız Hava Araçları Yarışması’nın Zafer Havalimanında yapılıyor olması çok anlamlı. Çünkü bu topraklar 100 yıl önce bugünlerde atalarımız tarafından kurtarıldı. Büyük Zaferin 100. Yıl dönümünde böyle bir yarışmanın burada düzenlenmesinde katkısını esirgemeyen sayın bakanımız başta olmak üzere, bakanlık çalışanlarımıza ilgili kurumlarımıza, üniversitelerimize, emeği geçen herkese şehrim olarak teşekkür ediyorum. Dışarıdan gelen katılımcılarımızın da burada rahat bir yarışma ortamında yarışmaları için il olarak elimizden ne geliyorsa hepsini yapacağız. Kütahya merkezden buraya yarışmacıların ve vatandaşlarımızın taşınmasından burada ağırlanmasına kadar her türlü organizasyon sayın valimizin başkanlığında bir komisyon tarafından yapıldı. Katılımcıların hepsine başarılar diliyorum” dedi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir