Orman yangınlarının Yüzde 80’i insan kaynaklı

381

Kütahya’daki ormancılık faaliyetleri hakkında bilgiler veren Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, orman yangınlarının yüzde 80’inin insan kaynaklı olduğunu ve orman yangınlarının tespiti için bu yıl ilk defa İHA ile gözetleme yapıldığını bildirdi.
DÜNDAR GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELDİ
Dündar, Bölge Müdürlüğünün Ilıca Sosyal Tesislerinde gazetecilerle bir araya gelerek çalışmalar hakkında açıklama yaptı.
Kütahya’nın orman varlığı bakımından oldukça zengin bir il olduğuna vurgu yapan Dündar, kurum olarak mevcut ormanların bakımlarının yanı sıra yapılan ağaçlandırma faaliyetleriyle yeni orman sahaları oluşturduklarını da söyledi.

“ORMAN YANGINLARINDA TEKNOLOJİYİ EN ÜST SEVİYEDE KULLANIYORUZ”
Araç, ekipman ve personel sayıları hakkında da bilgi veren Dündar, şöyle devam etti: “Orman yangınlarıyla mücadelede tespit, müdahale ve söndürme süresini kısaltmak amacıyla teknolojik imkanlardan üst düzeyde yararlanıyoruz. Zafer Havalimanına konuşlanan İHA sabah saat 10.00 ila akşam 20.00 arasında Kütahya geneli ile komşu illerin sınırlarında tarama yapıyor. Türkiye’de bu amaç için 8 İHA kullanılıyor. Bunun bir tanesi Kütahya’da. Yine orman yangınlarına müdahale etmek için Kütahya’mızda bir de helikopterimiz mevcut. Olası bir yangında komşu illerimizden de helikopter desteği alacak konumdayız. Bunun yanı sıra koruma ve iş makina parkurumuzda da 100’ün üzerinde yangına müdahale aracımız bulunuyor.”

“YANGIN SÖNDÜRME GÖLET VE ÇUKURLARI OLDUKÇA ÖNEMLİ”
Dündar, Kütahya’da 17 adet yangın söndürme göleti ile 46 adet su toplama çukurunun bulunduğunu ve olası yangınlarda yangına müdahale eden araçlar ile helikopterlerin sularını bu göletlerden temin edebileceğini de aktardı.

“YANGINLARDA HELİKOPTER UÇAKLARDAN DAHA İŞLEVSEL”
Yangınlarda helikopterlerin uçaklara göre daha işlevsel olduğuna vurgu yapan Dündar, “Orman yangınlarında kullanılmak üzere “uçak mı helikopter mi” diye sorsalar biz kesinlikle helikopter diyoruz. Çünkü arazimiz çok kırık. Helikopterlerin hareket kabiliyetleri çok daha fazla ve oluşturduğumuz yangın gölet veya su toplama çukurlarından uçaklar su alamaz ama helikopterler kolayca su alabilir” dedi.

“ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 80’İ İNSAN KAYNAKLI”
Orman yangınlarına müdahalede eğitimlere çok önem verdiklerini, kurum içinde işbaşı eğitimlerinin yanı sıra gönüllülere de eğitim verdiklerini, Kütahya genelinde 957 gönüllünün bulunduğunu, orman gönüllülerinin yüzde 90’ının bulunduğu yerin arazisini bilen orman köylüsünden oluştuğunu, yangına müdahale edecek gönüllülerin kıyafetleri ile yangın yerine ulaşımında kullandıkları yakıtların Orman Genel Müdürlüğünce karşılandığını dile getiren Dündar, şöyle devam etti: “Kütahya’da 2022 yılında şu an itibariyle 22 tane orman yangını çıktı. Bu yangınların bir kısmı yıldırım düşmesi ve insan kaynaklı yangınlardı. Orman yangınları genellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yaşanmakta. Yapılan değerlendirmelerde yangınların yaklaşık yüzde 80’ini insan kaynaklı çıkıyor.”
Orman zararlılarıyla yapılan mücadelelere de değinen Dündar, orman köylüsüne ORKÖY kredileri ile destek olunduğunu da sözlerine ekledi.
Toplantıya Bölge Müdür Yardımcıları ile gazeteciler katıldı. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir