MAHARETLi ELLER FRiG TANITIMI iÇiN KOLLARI SIVADI

2993

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü görevli 60 usta öğretici kadın, Frig Vadisi Karşılama Merkezi’nde sergilenmek ve satışa sunulmak üzere frig desenli süs ve kişisel eşyalar üretiyor.
Kütahya Valisi Ali Çelik’in talimatıyla, Balıklı Mahallesi Tarihi Germiyan Sokağı’nda faaliyet gösteren Kütahya Olgunlaşma Enstitüsünün ekibinde yer alan usta öğretici kadınlar, frig desenlerini deri çanta, cüzdan, kemer, kolye, anahtarlık, şal, oyuncak bebekler ile çeşitli süs eşyalarına işliyor.
Yaklaşık 6 ay önce başlayan çalışmada tespiti yapılan desenler usta öğretici kadınların maharetli elleriyle gün yüzüne çıkıyor.
Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, Kütahya’nın oldukça zengin bir kültüre sahip olduğunu ve bu kültürün gün yüzüne çıkarılmasına ilişkin çalışma yapmaya devam ettiklerini belirtti.
Frig Medeniyetinin de kentin zenginliklerinden olduğunu ve bu medeniyetin tanıtımı için çalışma yapıldığını anlatan Telli, şunları söyledi: “Frig medeniyetinin kullandığı bazı desenleri araştırarak tespit edip arşivledik. Yaklaşık 6 ay önce başladığımız çalışmamızda ulaşabildiğimiz motif ve desenleri günümüze yansıtabilecek şekilde bazı ürünlerde kullandık. Bunu yaparken Kütahya desenlerimizden de örnekler uyguladık. Maksadımız frig medeniyetinin ve Kütahya’mızın tanıtımına katkı sunmak ve bu desenleri gelecek nesillere aktarmak.”
Telli, hazırladıkları süs ve kişisel eşyaların Kütahya-Eskilehir karayolu üzerinde yapılan ve yakın bir zamanda açılması planlanan Frig Vadisi Karşılama Merkezi’nde sergilenip satışa sunulacağını da sözlerine ekledi.
Atölye şefi Ravza Aksu ise, el sanatları çalışmalarıyla kentin tanıtımı katkı sunmak istediklerini söyledi.
Frig desenlerinin yaşatılması için çalışma yapmaktan mutluluk duyduklarını da aktaran Aksu, “Desenleri, herkesin her zaman rahatlıkla kullanabileceği çanta, anahtarlık, kolye, cep telefonu çantası, şal gibi kişisel eşyalar ile süs eşyalarına uygulamamız, desenlerin kısa sürede bilinmesini ve yaygınlaşmasını sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir