Ormanlık alanlarda 30 Eylül’e kadar ateş yakmak yasaklandı

430

Kütahya Valiliği kararıyla Kütahya genelinde belirlenen alanlar dışında 30 Eylül’e kadar ormanlık alanlarda ateş yakılması yasaklandı.
“Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu” Vali Ali Çelik Başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıda bazı kararlar aldı.

SAAT 20’DEN SONRA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Alınan kararlar gereğince Ormanlık alanlardan Tarım ve Orman Bakanlığının taşra kuruluşlarınca belirlenmiş olan, mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire yerleri ile tabiat parklarından il merkezi ve ilçe sınırları içerisinde bulunan Kütahya Şehir Ormanı, Porsuk Mesire Yeri, Enne Tabiat Parkı ve Çamlıca Tabiat Parkı olarak belirlendi. Bu yerlerde 30 Eylül 2021 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması saat 20.00’dan sonra yasaklandı.
Kütahya Şehir Ormanı, Porsuk Mesire Yeri, Enne Tabiat Parkı ve Çamlıca Tabiat Parkı dışında Orman Kanununun 76’ncı maddesinde yer alan “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakılması yasaklandı.
Başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal vb.) yakılması da yasaklandı.

DÜĞÜNLERDE HAVAİ FİŞEK YASAKLANDI
Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılması da yasaklandı.

YÜRÜYÜŞ YOLLARINDA FAALİYETLERDE BULUNULABİLECEK
Mangal, semaver, ateş yakılmasına müsaade edilen piknik mesire alanlarının ve tabiat parklarının dışında yer alan ormanlık bölgelerde ateş (odun/kömür ateşi, tüplü mangal, elektrikli ocak/mangal vb.) yakılmaksızın yürüyüş, koşu, gezinti vb. faaliyetlerde bulunulabilecek. Belirtilen faaliyetler hariç her türlü faaliyet yasaklandı.

VATANDAŞLAR BLGİLENDİRİLECEK
Mangal, semaver, ateş yakılmasına müsaade edilen piknik ve mesire alanlarına girişte uyulması gereken kurallara ilişkin bilgilendirici mahiyetteki el ilanı ve broşür Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünce, tabiat parklarının ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce bastırılarak dağıtılacak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilboardlarda konuya ilişkin görseller paylaşılacak,
Kütahya Belediye Başkanlığınca ve köylerde Muhtarlıklarca anonslar yapılmak suretiyle vatandaşların konuya ilişkin duyarlılığı arttırılacak.
Genel Kolluk Kuvvetleri ile Orman Muhafaza Memurları başta olmak üzere Zabıta, özel güvenlik gibi görevlilerce düzenli şekilde yürütülecek devriyelerle genelgede belirtilen hususlar kontrol edilecek ve gerekli uyarılar vatandaşlara yapılacaktır.
6831 sayılı Orman Kanunun 76. Maddesinde “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek, ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak” fiili sayılmakta ve aynı kanunun 110. Maddesi bu hükme aykırı hareket edenler hakkında “1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmolunacağI” belirtildi.
Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılacak.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir