“KÜTAHYA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖRNEK ŞEHİR OLDU”

981

Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, yaptıkları çalışmalarla Kütahya’nın yerinde ve kentsel dönüşüm konusunda örnek bir şehir olduğunu bildirdi.
Başkan Işık, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentte görev yapan gazete, ajans, televizyon ve radyo temsilcilerini ağırladı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 913 DAİRE TAKAS USULÜ İLE SAHİPLENDİRİLDİ”
Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Işık, kentsel dönüşüm konusunda sorulan bir soru üzerine açıklama yaptı.
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Kütahya’nın Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen 12 mahalle ve 9 dere yatağında dönüşüm kararı alındığını hatırlatan Işık, şunları söyledi: “Şu anda 2021 yılı içerisinde 1. Etapta dönüşümüne daha önceki dönemde karar verilen 4 mahallemizde yerinde dönüşümü başlatacağız. Örneğin Vefa mahallesinde, Osmangazi mahallesinde TOKİ aracılığıyla 500 konutun yapımı ile süreci 2020 yılı içerisinde başlatmış olduk. Sultanbağı mahallemizde yerel imkanlarla yani yerel müteahhitlerin dönüşüme katkıda bulunacağı ada ada belirlediğimiz proje üzerinden ihaleye çıkarıp dönüşümü başlatacağız. Daha önemlisi, daha önce göreve geldiğimizde kamuoyunda belirsiz olarak 1453 konutlarının bu amaçla değerlendirilmesi konusu gerçekleştirdik. Şu ana kadar toplam 913 dairemizi, tamamen gönüllü takas usulü ile sahiplendirdik. Şu anda örnek gösterilen bir şehir olarak devletin resmi rakamları gösteriyor. “Kütahya bunu çözdü, gidin oradan bakın” denilir duruma geldik.”
“VATANDAŞIMIZ DÖNÜŞÜM MODELİNE İNANDI”
Gelinen noktada vatandaşın dönüşümde kafasına takılan birçok soruya da cevap verdiklerini aktaran Işık, şöyle devam etti: “Bu modelle bizim vatandaşımız şuna inandı evet bizim belediye başkanımız söylüyorsa doğrudur demeye başladı inşallah elimizden geldiğince Allah nasip ederse Kütahya’ya kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm uygulamasının yapılacağını biliyor vatandaşımız. Biz hem bilimsel çalışıyoruz hem de katılımcı olarak çalışıyoruz. Şuan yaklaşık Kütahya Merkez de ki konutların yüzde 60’ının yenilenmesine ihtiyaç var. 20 yıllık bir süre var şuana kadar 7 yılı geride kalmış en azından 12 riskli yerin dönüşümünün yapılması gerekiyor. 2033 yılına kadar Bakanlar Kurulu kararı ile tamamlanması gerekiyor.”
“BUGÜNE KADAR 6 MİLYONUN ÜZERİNDE MASKE ÜRETTİK”
Salgın sürecinde Kütahya Belediyesinin yaptığı bazı çalışmalar ile aldığı bir takım önlemlerden de bahseden Işık, “Kriz yönetiminin belki de ideal literatürüne geçecek yönetim anlayışına sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Örneğin mart ayının hemen başında belediyemizin şirketi bünyesinde maske yapım atölyesi kurulması kararı aldık ve hemen 4 Nisanda 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde maske üretimine başladık ve bu güne kadar 6 milyonun üzerinde maske ürettik. Bunu Kütahyalı hemşehrilerimize sunduk. Bunun yaklaşık 1,5 milyonu belediyemiz ve belediyemizin şirketi bünyesinde ücretsiz gelen Kütahya’dan ya da şehir dışından gelen talepler üzerine özellikle kamu kuruluşlarına sunduk. Maskenin çok kıymetli olduğu dönemde Kütahya ili olarak elimizde hazır stoğumuz vardı. Yeni geçen ay itibariyle de 2 milyona yakın maske alımı ile ilgili ihale sürecimizi başlattık bunun yaklaşık 1 milyonu yine esnaflarımız ve vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtacağız 2 milyona yakında belediyemiz hizmet birimlerine gelen vatandaşlarımıza maskesiz gelmeleri halinde ücretsiz dağıtacağız. Yani toplamda 2020-2021 yılı içerisinde yaklaşık 3 milyona yakın maske dağıtan bir belediye olmayı planladık bunun 1 milyonu gerçekleşmiş oldu.” ifadelerini kullandı.
“PANDEMİ BELEDİYENİN GELİRLERİNİ ETKİLEDİ”
Salgın sürecinde belediye kiracısı esnafa destek olduklarını da hatırlatan Işık, “Son yaptığımız destekle kira bedeline 2021 yılında zam yapmamak ve 550 kiracımızın 312’sini yüzde 50 oranında 3 ay boyunca destekleyerek önümüzdeki yıllar için bundan vazgeçmiş olduk. Vatandaşlarımızın zamanında ödemeleri gereken bedelleri öteledik, su paraları kesiliyordu onu kaldırdık tabi ki gelir kaynaklarımızda azalmalar oldu. Yaklaşık 480 milyon taahhuka karşılık 403 milyon hasılat gerçekleştirdik. Yani 70 milyonun üzerinde vatandaştan alacağımız oldu pandemi sürecinden dolayı inşallah önümüzde dönemlerde tahsil edip önceki yıllardan devrolan rakam 40- 50 milyon civarındaydı bu sene 70 milyonu geçti. Pandeminin etkisi olarak belediyenin gelir kaynağını bu şekilde etkiledi diyebiliriz. Bu türlü beklemediğimiz rakamlarla karşılaştık ama genel itibariyle yüzde 90’nın üzerinde hedeflediğimiz bütçeyi gerçekleştirdik.” diye konuştu.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir