YuSi Türkiye üçüncüsü oldu

647

Dünyanın en büyük teknoloji ve ayakları yere basmayan tek festivali TEKNOFEST 2020’de “YuSi” takımı, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması – Sosyal İnovasyon Kategorisi’nde Türkiye üçüncüsü olmayı başardı.
DPÜ’nün Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde öğrenim gören Endüstri programı yüksek lisans, Bilgisayar programı lisans öğrencisi Sıla Özyeşil ile Bilgisayar Mühendisliği programı yüksek lisans öğrencisi Ebrar Tepeciklioğlu’nun çalışmalarıyla hazırladıkları ‘YuSi’ adlı mobil uygulama Sosyal İnovasyon Kategorisi’nde Türkiye genelinde binlerce başvuru arasından ilk 25’e girerek finalist takım oldu.
24-27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’de festival düzenlendi. Yarışma sonucunda ise YuSi mobil uygulaması DPÜ’yü temsil etti ve Sosyal İnovasyon Kategorisi’nde Türkiye üçüncüsü olmayı başardı.
DPÜ’nün Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileri ve Mühendislik Fakültesinin Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Bölüm Başkanı Doç. Dr. Doğan Aydın ve Arş. Gör. Nagihan Yağmur akademik danışmanlarından oluşan “YuSi Takımı”, görme engelli kullanıcı dostu mobil uygulaması ile 3.’lük ödülü ve madalya kazandı.
TEKNOFEST 2020’nin ödül gününe İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı – Teknofest İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı – Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Teknofest paydaşlarının değerli yöneticileri, teknoloji yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
YuSi Takımı’na ödülü Başkan Selçuk Bayraktar vererek takımı başarılarından dolayı tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

YERLİ VE MİLLİ SESLİ SOSYAL MEDYA
Görme engelliler için hazırlanan ve kullanıcı dostu bir mobil uygulama olan YuSi, görme engelli ve gönüllü kullanıcıların birleşerek sesli bir sosyal medya oluşturmak istemesiyle doğdu. YuSi’de gönüllü kullanıcılar görme engelli kullanıcılar için turistik mekanları, unutmak istemediği anılarını hatta rengarenk yapraklarıyla bir çiçeği betimleyerek anlatıyorlar. Uygulama içerisinde beğeni, yorum yapma ve mesajlaşma seçenekleri de yer alıyor.
ARTIK TÜM ÇÖZÜMLER TEK UYGULAMADA

YuSi telefonlardaki erişilebilirlik hizmeti olan ses asistanlarını baz alarak geliştirildi. Uygulamanın görme engelli ve gönüllülerden oluşan ekibi, sesli sosyal medyaya ek olarak görme engellilerle ilgili sorun analizi yapmışlardır ve modüller halinde çözümler ürettiler.
Uygulamanın içerisinde yapay zeka tabanlı ‘yazı okuma’, makine öğrenmesi ile kendi eğittikleri modeller ile ‘para tanıma’, ‘renk tanıma’ ve ‘hikaye paylaşma’ gibi modüller yer alıyor.
ŞENAY AYDEMİR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir