“Kütahya’nın geleceği adına önemli kararlar aldık”

935

Bakan Kurum Kütahya’nın geleceği adına önemli kararlar alındığınI bildirdi.
Kütahya’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kütahya İl Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.
Kütahya Valisi Ali Çelik ile il protokol üyelerinin katıldığı toplantıda; Kütahya’daki çevre ve şehircilik faaliyetlerine ilişkin istişarelerde bulunuldu.
Değerlendirme Toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Kurum önemli açıklamalarda bulundu. Kütahya’nın geleceği adına önemli kararlar alındığına dikkat çeken Bakan Kurum konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“5 MİLYON TL MALİYETLİ FRİG VADİSİ ÇEVRE VE MEDENİYET PROJESİ’Nİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
Afyonkarahisar ve Kütahya ilini içini alan Frig Vadisi Çevre ve Medeniyet Projemiz var. Bu proje kapsamında Kütahya’mıza merkezi anlamda lojistik hizmetleri verecek, içinde bisiklet ve yürüyüş yollarının olduğu Frigya Vadisi etabı kapsamında 2,5 milyon lirası hibe olmak üzere 5 milyon liralık bir projeyi İl Özel İdaremiz ile birlikte yapacağız. İçinde çini atölyelerinin ve yöresel ürünlerin tanıtılacağı önemli bir projeyi Kütahya’mıza kazandırmış olacağız.

“KÜTAHYA İL ÖZEL İDARESİNE 2 MİLYON TL HİBE VERECEĞİZ”
Valiliğimize köy yollarının yapımı için 100 bin metrekare kilit parke için nakdi destek sağlayacağız. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek için yine 3 çöp kamyonu vereceğiz ve köy halkımızın refahını yükseltmek için birlikte çalışacağız. Bu kapsamda da Özel İdaremize 2 milyon lira hibe vereceğiz.

“TERMAL TURİZM TESİSİ KURACAĞIZ”
Kütahya Merkez’de sağlık ve termal turizmi canlandırmak ve daha da güçlü hale getirmek adına belediyemize hazine mülkiyetindeki 12 bin m2’lik yeri trampa edeceğiz. Burada bir termal sağlık turizm tesisi kurulması amacıyla belediyemiz inşaatına kısa sürede başlayacak, Kütahya’ya kazandıracak.

“ŞEHRİN İÇİNDE KALAN KÜÇÜK SANAYİ ALANLARINI TAŞIYACAĞIZ”
İnköy Mahallesinde 900 bin metrekarelik bir alan belirledik. Bu alanda şehrin içinde kalan küçük sanayi alanlarını İnköy’de tespit ettiğimiz alana taşımak için önemli bir kentsel dönüşüm projesi yapacağız. Şehrin içinde sıkışmış, vatandaşımızın tam anlamıyla hizmet almakta sıkıntı yaşadığı, esnafımızın da altyapı yetersizliği nedeniyle rahatsız olduğu alanların dönüşümünü sağlayacağız. TOKİ eliyle 250-300 tane iş yerinin bulunduğu sanayi sitesi inşa edeceğiz. Talebe göre yine inşaata devam edeceğiz. Böylece şehrin içindeki köhneleşmiş alanları şehir dışına çıkarıp, bu alanları şehre kazandıracağız.

“2 BİN 283 SOSYAL KONUTU VATANDAŞLARIMIZA TESLİM EDECEĞİZ”
50 bin sosyal konut projesi kapsamında bin 107 konut Tavşanlı ve Dumlupınar ilçelerinde, 100 bin sosyal konut projesi kapsamında bin 176 konut Merkez, Simav, Tavşanlı ve Çavdarhisar ilçelerinde hayata geçireceğiz. Amacımız ve hedefimiz evi olmayan dar gelirli vatandaşımız kalmayana dek bu projeleri yürütmektir. Bu çerçevede Kütahya’mıza daha önce 10 bin sosyal konut yapmıştık. Şimdi de yaklaşık 2 bin 283 sosyal konutu projelendirdik en kısa zamanda vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız.

“KANAL KÜTAHYA PROJESİNE DESTEK OLACAĞIZ”
Kanal Kütahya Projesi ile DSİ’ye ait kanalı belediyemize tahsis edilmişti. Kanalımızın etrafında yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacak ve Kütahyalı vatandaşlarımızın vakit geçirebilmeleri anlamında bir kamu yararı almak için çevre düzenleme projesini belediyemiz ve bakanlığımız birlikte yürütecek.
“MİLLET BAHÇESİNİ
2021’DE HİZMETE SUNACAĞIZ”
Kadim şehrimiz Kütahya’ya yakışacak, Evliya Çelebi Mahallesinde 90 bin metrekarelik Millet Bahçesini projelendirdik. Bu proje ile bakanlığımız TOKİ eliyle yıl sonuna kadar ihalesini yapacak. 2021 yılında da teslim ederek Kütahya’nın hizmetine sunmuş olacağız.
“VEFA MAHALLESİNE
500 REZERV KONUT”
Kütahyamız bir deprem bölgesi. Deprem dönüşümüyle ilgili daha önce de gereken adımları attık, atmaya devam edeceğiz. Yerinde, gönüllü ve hızlı bir anlayışla hem sanayi hem de vatandaşımızın rızasıyla kentsel dönüşüm projelerini yürüteceğiz. Bu kapsamda Vefa Mahallesinde bin 200 vatandaşımızın hak sahibi olduğu alanda TOKİ, 500 rezerv konut yapacak. Bu rezerv konutlara etaplar halinde taşınmak suretiyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini emniyet altına almış olacağız.

“MİLLET KIRAATHANESİ AÇILACAK”
Daha önce restorasyonu yapılan Abdurrahman Karaa Konağı valilik bünyesinde bir millet kıraathanesine dönecek. Valiliğimize bu konağın tahsisi yapılacak ve gençlerimiz 7 gün 24 saat vakit geçirebilecekler, kütüphanelerinde ders çalışabilecekler.

“ŞEHİRLE İÇ İÇE KENT MEYDANI YAPACAĞIZ”
Kütahya’ya yakışacak önemli bir karar aldık. Valiliğimizin de bulunduğu şehrimize ait kent meydanı projesi yapmak istiyoruz. Bu proje kapsamında valiliğimizi çevreleyen tüm binaların cephe iyileştirmelerini yapacağız. Tabela ve görüntü kirliliğini kaldıracağız. Meydan düzenlemesiyle çınar ağaçlarının olduğu, vatandaşlarımızın rahatça oturabileceği ve şehirle iç içe bir proje yapacağız. Zafer Meydanı proje hakikaten Kütahya’ya yakışır, örnek bir şehircilik adımını hep birlikte atmış olacağız. Bu çerçevede 10 milyon liralık bir proje yapıyoruz. Bu projenin 3 milyon lirası hibe, 7 milyon lirası kredi olmak üzere, bakanlığımız, belediyemiz ve valiliğimiz ortak bir proje yürütecek.

ALTINTAŞ’A PAZAR YERİ
Altıntaş ilçemizde pazar yeri yapımı için hibe ve kredi imkanı sunuldu. 500 TL hibe; 1,5 milyon TL kredi vermek suretiyle bir pazar yeri kazandırmış olacağız.

“DOMANİÇ’E KİLİTLİ PARKE DESTEĞİ VERECEĞİZ”
Domaniç ilçemizde selden zarar gören yollarımız için kilitli parke yardımı sağlayacağız ve yolların yapımını belediyemiz ve İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ortak proje yaparak vatandaşımızın hizmetine sunacak.

“EMET’TE ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPACAĞIZ”
Emet ilçemizde yine çevre düzenleme projemiz var. Bu projemize destek olacağız. Çöp kamyonu ve çöp konteyneri taleplerini de karşılayacağız.

“GEDİZ’E MİLLET BAHÇESİ KAZANDIRACAĞIZ”
Gediz’de bir sokak iyileştirme projemize devam edeceğiz. Aynı zamanda millet bahçesi projemiz var. Bu iki projeye de hem maddi hem teknik destek vereceğiz. Gediz’imize de bir millet bahçesi projesi kazandıracağız. Hisarcık ilçemizde de yine çöp toplama işlemlerinde teknik ve hibe desteklerini sağlayacağız.

PAZARLAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM
Pazarlar ilçemizde bir kentsel dönüşüm projesi yapacağız. Şehrin içinde 300 bağımsız birimden oluşan projeyi etaplar halinde tamamlayacağız. İlk etapta 100-150 konutu yapmak ve etaplar halinde tamamlamak üzere ilçemize yakışır bir alanın dönüşümünü de sağlamış olacağız.

“SİMAV’A SANAYİ SİTESİ YAPACAĞIZ”
Simav ilçemizde bulunan sanayi sitesi hakkında belediyemizle ortak bir çalışma yürütüyoruz. Şehrin içinde, şehre yakışmayan ve esnafımızın tam anlamıyla hizmet veremediği sanayi sitesi projesinin başlangıcını bugün itibariyle sağlamış durumdayız. 300 tane sanayi sitesini Simav ilçemize yapacağız ve esnafımızın talep etmesi halinde etaplar şeklinde sanayi sitesi inşaatlarına devam edeceğiz. Mevcut sanayi sitesinin yerine de yeşil alanların, bisiklet yolları ile yürüyüş yollarının olduğu örnek bir şehircilik anlayışıyla planlar yapılacak.

“TAVŞANLI’YA MİLLET BAHÇESİ KAZANDIRACAĞIZ”
Tavşanlı, şehrimiz adına önemli bir ilçemiz. Şehrin merkezinde herkesin yürüme mesafesinde ulaşabileceği millet bahçesine de hibe ve kredi desteği vermek suretiyle Tavşanlı ilçemize de bir millet bahçesi projelendiriyoruz. Dere sokak sağlıklaştırılması projemizi belediyemizle birlikte yürüteceğiz. Belediyemize 2 milyon TL hibe, 5 milyon TL’de kredi desteği sağlamak suretiyle hem Kütahya’mızın merkezini hem de ilçelerini bu anlamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın koymuş olduğu vizyon çerçevesinde 2023’e, 2053’e, 2071’e hazır hale getirmek için tüm ekibimizle birlikte çalışıyor olacağız.

“TERMİK SANTRALLERİ 7 GÜN 24 SAAT İZLİYORUZ”
Termik santrallerimizle ilgili kararlar almıştık. Santrallerimiz çevre mevzuatını uygun hale getirmek amacıyla hem filtre işlemlerinde hem yakıt iyileştirme işlemlerinde iyileştirme yaptılar. Bu işlemleri yapan Seyitömer ve Tunçbilek Termik Santrallerine geçici faaliyet belgesi verdik. Bu kapsamda Seyitömer Termik Santralinin 4 ünitesinden ikisine; Tunçbilek’in de 3 ünitesinden ikisine bir yıl süreyle geçici faaliyet belgesi verdik. Bu santralleri 7 gün 24 saat izliyoruz. Vatandaşımızın sağlığı bizim için her şeyin önünde. Eğer çevre mevzuatına uymayan bir durum söz konusu olursa kapatma dahil her türlü cezai işlemi yapacağımızı da kendilerine ifade ettik. Anlık takibin yanı sıra iyileştirme işlemleri de devam etmektedir.
Bakan Kurum, Valilik ziyaretinin ardından Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ı makamında ziyaret ederek ilde yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler aldı.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir