Cuma namazı heyecanı

742

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kütahya’da da uzun bir aradan sonra yeniden Cuma namazı kılabilme heyecanı yaşanıyor.
Cuma namazı için belirlenen cami ve alanlarda tüm hazırlıklar yapılırken Cuma namazına gelecek olan vatandaşlar dikkat etmesi gereken bazı tedbirler de hatırlatıldı. Kütahya Valiliği ile İl Müftülüğü tarafından belirlenen tedbirler ve dikkat edilecek hususlar şöyle açıklandı:
1) Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacaktır. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacak.
2) Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız (65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşlarımız) ile hastalık belirtileri taşıyanlar namazlarını evlerinde kılmaya devam edecekler.
3) Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek camiye gelinecek.
4) Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi/bez maske kullanması zorunlu olacak, maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek. (Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacak.)
5) Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.
6) Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri gerekmektedir. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlarımıza seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecek.
7) Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır vb. yaygılar kullanılmayacak.
8) Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi zorunlu olacak.
9) Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetleri evde kılınacak ve tesbihatta evde yapılacak.
10) Cemaat fiziksel temastan uzak duracak (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma vb.) ve sosyal mesafe kuralına riayet edecek.
11) Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecek.
12) Cami önlerinde dilencilere karşı alınan tedbirler en üst seviyeye çıkarılacak ve özellikle cuma namazı sonrasında sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak vb. ürün satışına izin verilmeyecek.
13) Valilik ve müftülüklerce belirlenen yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde ve uygun görülen alanlarda Cuma Namazı kılınabilecek.
14) Camilerin kapalı alanları cuma vaktinde kapalı tutulacak.
15) Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecektir.
Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması sağlanacak.
16) Cemaat namaz kılınacak yerlere sosyal mesafeyi sağlayacak bir düzen dâhilinde (namaz kılınacak alanın her yönünden birer metre mesafe boş kalacak şekilde) alınacak namaz kılınacak alanlara belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmesine izin verilmeyecek.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir