Sanatçılara UNESCO logosu kullanabilme belgesi

2963

Kütahya’da, eserlerinde UNESCO logosunu kullanma hakkı elde eden kurum, kuruluş ve sanatçılara belgeleri düzenlenen törenle takdim edildi. Belirlenen kriterlere göre 17 sanatçı kurum ve kuruluş eserlerinde UNESCO logosu kullanabilecek.
Belediye Başkan Yardımcısı Salih Özden, belediye meclis salonundaki törende yaptığı konuşmada, Kütahya’nın 2017 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na zanaat ve geleneksel halk sanatları alanında dahil edildiğini hatırlattı.
Kütahya’nın, Türkiye’de ağa dahil edilen 6 ilden bir tanesi olduğunu da belirten Özden, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde bir UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı adıyla bir birim oluşturduk. Bu birimimiz, ilimizde faaliyet gösteren sanatçılarımızın tespit edilerek bir envanterinin çıkarılması için bir çalışma yaptı. Sonrasında ise bu sanatçılarımızın çalışmalarında UNESCO logosunu kullanabilmeleri konusunda da bir çalışma başlattı. Yine birimimiz Kültür ve Sanat Dokümantasyon adında bir merkez oluşturarak sanatsal faaliyette bulunan kişi, kurum ve kuruluşların tespit ve kayıt işlemlerine ilişkin bir yönerge hazırladı. Burada tespitlerin, değerlendirmelerin ve değerlendirme kurulunun nasıl oluşturulacağına dair hükümler belirlendi. Bu merkez çalışmasında 30 sata dalı belirledi. Bu sanat dallarında faaliyet gösteren sanatçılarımızın belediyemize müracaat ederek UNESCO logosunu kullanma hakkı talep edeceklerini duyurdu. Değerlendirme için de gerçek kişiler ve kurum ve kuruluşlar için ayrı ayrı bir takım kriterler koydu. Oluşturulan komisyon logo kullanımı için müracaat eden sanatçıları, kurum ve kuruluşları çalışma yaptıkları alanlarında ziyaret ederek sonunda bir karara vardı.”
Yapılan çalışma sonucunda 69 müracaatın olduğunu da aktaran Özden, “Valilik, belediye, üniversite, ticaret ve sanayi odası ile çiniciler odasının daimi üyeleri ve ilgili sanat dalına göre uzmanlardan oluşan değerlendirme kurulunun tamamen objektif kriterlere göre yaptığı değerlendirme sonucunda ise 17 kişi, kurum ve kuruluş tespit edildi.” dedi.
Özden, müracaat ve değerlendirmelerin her yıl tekrarlanacağını, kriterler doğrultusunda UNESCO logosu kullanma hakkının verileceğini de sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından Kütahya sanatına katkı sağlayan ve logo kullanım hakkı elde eden sanatçı, kurum ve kuruluşlara teşekkür belgeleri protokol üyelerince takdim edildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir