Mukabele geleneğini genç hafızlar sürdürüyor

881

Kütahya’nın tarihi camilerinden olan Takvacılar Camisinde ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele geleneği, bu yıl da genç hafızların Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam ediyor.
Kentte, tarihi ve mimarisi ile dikkat çeken ve Yıldırım Bayezid’in komutanlarından Timurtaş Paşa’nın yaptırdığı 14 yüzyıldan kalma camide uzun yıllardır devam eden mukabele geleneği, Emir Sultan Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimi alan genç hafızlarca devam ettiriliyor.
Her gün öğle namazının ardından başlayan mukabelede 10 hafız Kur’an tilaveti yapıyor.
Genç hafızlardan Kur’an tilaveti dinlemek isteyen vatandaşlar da namazlarını eda ettikten sonra camide mukabeleye katılıyor.
Takvacılar Camisi müezzinlerinden Kadir Birlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi camide, genç hafızlarca mukabele geleneğinin sürdürüldüğünü anlattı.
Camide uzun yıllardır hatimle teravih namazının kılındığını da dile getiren Birlik, şöyle konuştu:
“Camimiz, hem mimari yapısı hem de manevi atmosferi nedeniyle özellikle ramazan ayında vatandaşlarımız vakit namazları ile teravihlerini kılmak için tercih ettikleri bir cami. Burada ramazan ayının gelmesiyle birçok güzelliği yaşatmaya çalışıyoruz. Bu aya has olan ve peygamber efendimizden beri sürdürülen mukabele geleneğini yine uzun yıllardan camimizde devam ettiriyoruz. Bu geleneğin normal öğrenimlerinin yanında Kur’an kursunda hafızlık eğitimi alan genç hafızlarımızca sürdürülüyor olması ayrı bir güzellik katıyor.”
Hazreti Muhammed’den bu yana devam eden mukabele geleneğinin öğrencileri tarafından sürdürülüyor olmasının kendisini gururlandırdığını ifade eden Kur’an kursu öğreticilerinden Mehmet Oruç ise, şunları kaydetti:
“Öğrencilerimiz uzun zamandır tarihi Takvacılar Camimizde bu geleneği sürdürüyorlar. Burada 10 kadar öğrencimiz Kur’an tilaveti yapıyor. Öğrencilerimiz bir geleneği yaşattıkları gibi hıfz ettikleri Kur’an-ı Kerim’i burada da okuyarak sağlamlaştırmış oluyorlar.”
Mukabeleye katılan öğrencilerden Semih Kaylı da, hafızlık eğitimi aldığını, bununla beraber mukabelede Kur’an okuduğunu ve ezberlerini pekiştirdiğini söyledi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir