Vali Toraman’dan Çini Sanatçısı Muzaffer Çelik’e tebrik

1106

Kütahya Valisi Ömer Toraman, Uluslararası Turizm Fuarına katılarak Kütahya’nın tanıtımına katkı sağlayan Çelik ve ekibini tebrik etti.
Çelik ve beraberindekileri makamında kabul eden Toraman, Kültür Bakanlığı geleneksel el sanatları çini sanatçısı Muzaffer Çelik’in çalışmaları hakkında detaylı teknik bilgiler aldı.

KÜTAHYA VE ÇİNİYİ TANITACAK
Genellikle sipariş üzerine el yapımı özel tasarımlarla yeni formlar geliştirerek çok farklı tarz dışı çalışmalarla sanatsal çini ürünleri ürettiklerini dile getiren Çelik, modern çalışmalarla yurtdışı pazarına başta Amerika, İngiltere ve İspanya gibi ülkelere Kütahya’nın çini eserlerini sunduklarını söyledi.
Anadolu Selçuklu dönemi çinilerinde uygulanan mozaik yöntemini özellikle kabartma mozaik çalışmasını çiniye uyarlayarak yeniden tasarlamak suretiyle, bu çalışmalarını gelecek nesillere miras bırakmayı hedeflediğini anlatan Çelik, hazırlamış olduğu projeden de söz etti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Çini atölyesi çocuklarımız için yollarda’ projesiyle Adıyaman’ın Tut ilçesinde özel gereksinimli çocuklara yönelik ilkokulda çini sanatını üzerine iki gün sürecek eğitim verileceğini aktaran Çelik, proje ile Kütahya’yı ve çini sanatını tanıtma fırsatı elde edeceklerini de aktardı.

KÜTAHYA ÇİNİCİLİKTE EN PARLAK DÖNEMİNİ YAŞIYOR
Vali Ömer Toraman da, “Kütahya çiniciliği 14. yüzyılda Germiyanoğulları Beyliği döneminde başlamış ve bugün 20. yüzyıl ve 21. yüzyılda hala yeniden üretilen eserlerle devam etmesi çok güzel. Kütahya’da çiniciliğin yoğun bir şekilde devam etmesi çok sevindirici. Sizler ne güzel, yeniden desenler yapıyorsunuz. Geleneksel ya da köklü sanatlarda birçok yeni ekol oluşuyor, mevcudu korumaya odaklanıp orijinale sadık kalarak geçmişi günümüze taşımak ya da çini tekniğini yeni formlar ve desenlerle geliştirmek gibi, benim kişisel eğilimim geçmişte olanı orijinale sadık kalarak klasik desenlerin, klasik eserlerin üretilmesi ilgimi daha çok çekiyor.
Ama bunu nasıl yaşatacağız, yeni desenlerle yeni yeni tasarımlarla da, yeni formlarla çini işçiliğini tanıtmakta çok iyi” diye konuştu.

“MİRAS TAŞIYICISIYIZ”
Kütahya çiniciliği için Kütahya dışında da çalışabileceklerini ifade eden Çelik, çininin geleceğine yön verirken geçmişini de gelecek nesillere aktarmak için restorasyon ve iyileştirme çalışmalarında verilecek görevlere hazır olduğunu da söyledi. Çelik, “Biz çini sanatçıları tarihin miras taşıyıcılarıyız, bakanlık bize bu unvan ve görevi verdi” dedi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir