Kütahya desenleri dünyaya tanıtılacak

1201

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen ve Kütahya çiniciliğinin kendine has üslubunun, nesillerdir çinicilikle uğraşan Üstünkaya ailesinin birikimlerinin varisi, çini sanatçısı Hamza Üstünkaya’nın tasarımlarından örneklerle anlatıldığı “Hamza Üstünkaya Tasarımlarıyla Kütahya Desenleri” adlı kitabın basımı için geri sayım başladı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü’nde yapılan, rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören ile Hamza Üstünkaya ve çini sanatçısı olan kızı Gülseren Öztuğcu’nun yanı sıra DPÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Işık, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Arş. Gör. Gökhan Akca, Öğr. Gör. Mustafa Bilge Koçer, Arş. Gör. Resul Ay ve Arş. Gör. Sercan Kehribar’ın da katıldığı toplantıda, hazırlık aşaması tamamlanan kitap hakkında son değerlendirmeler ve görüşler dile getirildi.
“ARTIK ÇİNİ DEYİNCE AKLA İLK
ÖNCE KÜTAHYA GELECEK”
İçeriği, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Komisyonu çatısı altında oluşturulan proje ekibi tarafından gerçekleştirilen kitabın editörlerinden olan rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemiyle birlikte çini sanatının gelişerek devam ettiği Kütahya’da Kütahya çinisinin UNESCO tarafından tescillenmesiyle artık çini deyince akla ilk önce Kütahya’nın geleceğini ifade ederek şöyle devam etti: “Bundan sonra bize düşen bu değeri korumak ve geliştirmek. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi olarak çinicilik projelerine çok daha önceden beridir destek veriyoruz. Şimdi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın bir parçasıyız ve bu desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Hamza Üstünkaya, Kütahya çini sanatını yaşam tarzı olarak benimsemiş önemli bir sanatçıdır. Sanatçının tasarımları, Kütahya çiniciliğinin kendine özgü kimliğini içinde barındırırken, aynı zamanda sadece çinicilik alanında değil; diğer tezyini sanatlar ile tekstil ve mimari tasarımlar gibi yüzey dekorlarına ihtiyaç duyulan farklı sektörlerde de kullanılabilir”
UNUTULAN KÜTAHYA
DESENLERİ HAYATA DÖNDÜ
Eserlerinin kitaplaşmasıyla, kendisinin sanat ve tasarım birikimine emek veren ve bugün ebediyete intikal etmiş her bir üstada vefa borcunu bir nebze de olsa ödediğine inanan Hamza Üstünkaya ise duygularını; “Kütahya Çiniciliğinin geleceğine bir yön, iz olabileceksek ne mutlu bize. 1990’larda İznik Çinisi’ni tanıtan bir kitap, o kadar etkili oldu ki Kütahya desenleri unutuldu. Hani batı dillerinde harflerin hepsi aynıdır ama her milletin insanı onu başka okur ya, bu durum da öyle. İznik çinilerinin desenleri kopyalandıkça özünü yitirdi ve diğer desenler de bundan etkilendi. Hâlbuki Kütahya desenlerinin en önemli özelliği simetrik olmasıdır. Biz kızım Gülseren ile birlikte karakteristik Kütahya Çinisi’nin desen tasarımlarını, aslına uygun bir biçimde yapan, uygulayan sanırım son kişileriz, inşallah bizden sonra da bu sorumluluğu taşıyacak yeni çini sanatçıları yetişmesine katkı sağlayabiliriz” sözleriyle ifade etti.
“KÜTAHYA ÇİNİCİLİĞİNİN
REFERANS KİTABINI HAZIRLADIK”
Projenin yürütücüsü DPÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Işık ise bu toplantı ile hazırlık ve kontrol süreçlerinin tamamlandığını, kitabın Türkçe ve İngilizce olarak oluşturulan içeriği ve zengin desen tasarımlarıyla Türkiye’nin ve dünyanın önemli üniversitelerine, müzelerine ve sanat merkezlerine ulaştırılacağını belirtti. Daha önce kitabın hazırlığı ve basımı konusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığında farklı konumlarda yetkililer ve son olarak da bakan düzeyinde görüşmelerin gerçekleştirildiğini söyleyen Işık, “Bu kitabın, bir parçası olduğumuz UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Kütahya’mıza büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Ayrıca Kütahya çiniciliğinin tarihinin de anlatıldığı bu kitabın çinicilik alanında referans kitaplardan biri olacak. Bu kitabı hazırlarken edindiğimiz deneyimlerden bir bu kadar daha kitap çıkar. Zaten güzel işler de kolayca yapılmıyor. Başta rektörümüz olmak üzere bu çalışmada katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir