Kütahya’nın Hekim Sinanları belirlendi

1383

Kütahya Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile düzenlenen ‘’Hekim Sinanlar Yarışıyor’’ bilgi yarışmasında finalistler belirlenerek ödüller sahiplerini buldu.
Kütahya Belediyesi Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezinde düzenlenen ‘’Hekim Sinanlar Yarışıyor’’ bilgi yarışmasında finalistler belirlenerek ödüller sahiplerini buldu. Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Programın açılışında konuşan Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit; “Öğrencilerimize ilimizde yetişen bitkileri tanıtmak amacıyla yapmış olduğumuz bu yarışmada 55 ortaokulumuz bu seneki yarışmamıza iştirak etti. Yarışmamızda 55 okulumuzdan 5 finalistimizi geçen hafta içerisinde belirledik. Bugün bizlerle birlikte olan bu 5 finalist okulumuz inşallah yarışacak, dereceye giren öğrencilerimize burada ödüllendireceğiz. Şehrimizin tanıtılmasına, şehrimizde yetişen bitkilerin tanıtılmasına, Şair Şeyhi’nin Kütahya’mızın yetiştirdiği diğer ismiyle Hekim Sinan’ın tanıtılmasına katkı sağlayan bu yarışmanın okullarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Belediye Başkanımızın şahsında Kütahya Belediyemize bizimle birlikte böyle güzel bir çalışmaya işbirliği yaptıkları, zemin hazırladıkları, öğrencilerimizin Fen Bilgisi müfredatını daha iyi tanımalarına destek oldukları için teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, yetiştirilmesi ve bu bitkilerden elde edilen gelirlerin ülke ekonomisine katkı sağlanabilmesi amacıyla Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ni 2011 yılında hizmete sunulduğunu, şuanda da geliştirilerek hizmete devam ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da şunları kaydetti: “Tesis adını XV. Yüzyılda yaşayan ve Osmanlı Devletinin ilk Hekim Başı’sı (Reisül-Etibba) olan ve edebiyatımızda Şairler Şeyhi unvanını alan Kütahyalı Şeyhi Hekim Yusuf Sinan’dan almıştır.11000 m2’lik alanda kurulu olan Bahçemizde; 89 parselde 66 çeşit familyadan 400 çeşit tıbbi bitki yetiştirilmektedir. Laboratuvarımızda, merkezimizde yetiştirilen bitkilerin yağları elde edilmektedir. Tıbbi bitkilerden; Sabun, çay, AR-Ge üretimleri için formülasyonlar hazırlanmakta olup ayrıca Krem ve kolonya için AR-GE çalışmaları devam etmektedir. Bizler Belediye olarak görev geldiğimiz günden itibaren tüm kurumlarla ortak çalışma yapabileceğimizi, tüm kurumlara paydaş olabileceğimizi ve Kütahya’mızı tanıtma noktasında hiç bir ayrım yapmayacağımızın sözünü vermiştik.”
Yarışma ile ilgili de bilgiler veren Saraçoğlu, “Bu bağlamda Kütahya Belediye olarak Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ilimiz merkez ilçesinde bulunan ortaokulların 7. sınıf öğrencilerine Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ni tanıtmak, burada yetiştirilen bitkilerle ilgili farkındalık oluşturmak ve öğrencilerimize ilimizin gurur kaynağı olan, 15. yy’da yaşamış, Osmanlı Devletinde ilk saray hekimliği yapmış, ayrıca edebiyatımızda Şairler Şeyhi unvanını alan Germiyan’lı Şair Şeyhi Hekim Sinan’ın toplumumuza ve geleceğimizin teminatı olan yeni nesillere tanıtımını sağlanmak amacıyla “Hekim Sinanlar Yarışıyor” projesi hayata geçirilmiştir. ‘’Hekim Sinanlar Yarışıyor’’ bilgi yarışmamıza katılan öğrencilerimize başarılar diliyor, yarışmamızın ülkemize, ilimize, okullarımız ve öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından final yarışması sonucu birinci olan okul öğrencilerine tablet, ikinci olan okul öğrencilerine mp3 çalar, üçüncü olan okul öğrencilerine aileleriyle birlikte yemek ödülü, dördüncü ve beşinci olan okul öğrencilerine mansiyon ödülü ve katılım belgeleri Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit tarafından takdim edildi.
Final yarışması sonucu dereceye giren okullarımız; Birinci Özel Dostlar Ortaokulu öğrencileri, İkinci Atatürk Ortaokulu öğrencileri, Üçüncü İhsaniye Ortaokul öğrencileri, Dördüncü ve Beşinciliği Bahçeşehir Koleji ile Germiyan Bilge Koleji Ortaokul öğrencileri paylaştı.
Yarışmalar Hekim Sinan Tıbbi Bitki ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde yapılmış olup, yarışmaya Kütahya Merkez ilçede bulunan; 55 ortaokul 7. sınıf öğrencilerinden oluşan 3’er kişilik takımlar katılmıştır. Yarışma iki kademede gerçekleştirilmiştir. Grup yarışmaları; 7-11 Mayıs tarihlerinde, final yarışması ise bugün gerçekleştirildi. Yarışma esnasında 10 soru sorulmuş, 6 soru Kütahya Belediyesi tarafından hazırlanan kitapçıkta yer alan bitkileri tanımaya yönelik uygulamalı, 1 soru “Germiyanlı Şair Şeyhi Hekim Sinan” biyografisinden, kalan 3 soru da ortaokul Fen Bilimleri Dersi müfredatında yer alan konular soruldu.
‘’Hekim Sinanlar Yarışıyor’’ bilgi yarışması ödül törenine; Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Gölgeli, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir