SIFIR ATIK PROJESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

1453

Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması ve atıkların kontrol altına alınması sebebiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” bilgilendirme toplantısı Kütahya’da Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında yapıldı.
İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Kenan Eskin, ilçe kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik ile kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katıldı.
“BİZE DÜŞENİ
FAZLASIYLA YAPMALIYIZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, tasarruf ve temiz çevre vurgusu yaptı. Vali Nayir, “En güzel temizlik kirletmemektir, en iyi tamirat tahrip etmemektir, en güzel tasarruf israf etmemektir gibi prensiplerimizden bakarsak bizler bu projeyi de tasarrufun, israf etmemenin bir yolu olarak değerlendirip bize düşen görevi fazlasıyla yapmamız gerektiği inancıyla başlamamız lazım. Değerlendirilen atıklar bizim kullanacağımız doğal kaynakların israfını önler, değerlendirdiğimiz atıkların yeniden imali için gerekli olan enerjide bize tasarruf sağlar, sıfır atığa ulaştığımız takdirde çevreye vereceğimiz zararı en aza indirir. Dolayısıyla bizler, atık konusunu sıfıra indirmek hedefiyle bunları değerlendirerek bu projedeki görevimizi yapmış olmamız lazım” dedi.
“HEDEFİMİZ SIFIR ATIK”
Kamu kurum ve kuruluşlarında başlayacak olan Sıfır Atık Projesinin ülkenin tamamına yaygınlaştırılması halinde hedefine ulaşacağını belirten Vali Nayir, “Ülke, millet ve kültür olarak baktığımızda bizim geçmişimizde çok çöp alışkanlığı yok. Aileler mutlaka kendi içerisinde bunu bir amaca yönlendirerek çöpe gidecekleri en aza indirme gayreti içindeydiler. Bizlere düşen görev geleceğimize, çevremize duyduğumuz sorumlulukla, israfı azaltma, tasarrufu geliştirme sorumluluğumuzla bunları mutlaka yapmak olacak. Her geçen gün evsel atık sayısında büyük bir artış meydana gelmekte. Bu evsel atıkların bir ayrışıma tabi tutularak global halde çöpe gitmesi yerine kağıdı, camı, plastiği ayrıldığı takdirde ülkemize önemli bir gelir sağlayacak husus olacaktır. Bu yalnızca bugünümüze değil, döviz tasarrufuna sebep olacak bir husus olarak da değil, aynı zamanda geleceğimize, gelecek nesillere daha duyarlı, daha temiz bir çevre devretme yükümlülüğümüzün de bir parçası olacak. Kütahya olarak üzerimize düşen görevi hakkıyla yapma gayretini bütün arkadaşlarımızdan özellikle bekliyorum” şeklinde konuştu.
“TOPLUMUN GENELİNE
YAYILMALI”
Kamu kurum ve kuruluşlarının projeye dair başlatılan çalışmaları topluma örnek teşkil edecek şekilde sürdüreceğini ifade eden Vali Nayir, “Kamu kurum ve kuruluşlarında bu işle görevli arkadaşlarımız temin çalışmalarından, eğitim çalışmalarına, sonraki raporlama çalışmalarına kadar bu işin kontrolünü ve denetimini yapacaklar. Örnek olarak verilen Cumhurbaşkanlığı Külliyemiz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdaki rakamlar gibi belli periyotlarda ne kadar ayrıştırma yaptığımızı da belirleyerek ilimize ait raporlarda toplam olarak ortaya çıkarmaya çalışacağız. Bu yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarında olması gereken bir hadise değil, toplumun tümüne, ülkenin tümüne yayılması gereken bir hadise. Eğer bu kültürü biz önce kamuda görev alan arkadaşlarımıza yerleştirirsek, daha sonra kamudan hizmet almaya gelen vatandaşlarımız örnekleri görüp onlar da evlerine taşırlarsa bunun güzel örneklerini yaşamak mümkün” diye konuştu.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir