Kütahya Belediyesinin 2018 bütçesi 526 milyon

1244

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Belediyesinin 2018 yılı bütçesinin 526 milyon 260 bin lira olarak belirlendiğini bildirdi.

“GERÇEK BÜTÇE 326 MİLYON 260 BİN LİRA”

Saraçoğlu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kütahya Belediyesinin 2018 yılı bütçesinin Kasım ayında yapılan meclis toplantısında onaylandığını söyledi.

Bütçe belirleme çalışmalarının temmuz ve ağustos aylarından itibaren yapılan uzun değerlendirmeler ve çalışmalar neticesinde hazırlandığını dile getiren Saraçoğlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle bu bütçenin Kütahya için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Gider bütçemiz 526 milyon 260 bin lira derken bir de bunun gelir bütçemiz var. Gelir bütçemiz de 318 milyon 260 bin lira olarak belirledik. 526 milyon 260 bin lira bütçenin 200 milyonu Kentsel Dönüşüm kapsamında yaptığımız 1453 konutlarında kullandığımız, borçlanıp direkt olarak oraya harcayacağımız bir par. Orayı yatırım olarak ele almadığımız zaman 326 milyon 260 bin lira Kütahya Belediyesinin gerçek bütçesi olarak görebiliriz. O aradaki 200 milyonu İller Bankasına borçlanıp sadece o bölgeye harcayacağız. Bunun bilinmesini özellikle söylemek istiyorum. Gelir bütçemiz de 326 milyon gidere göre 318 milyon 260 bin lira da Kütahya Belediyesinin gelirini hesaplıyoruz. 2018 yılının sonuna kadar inşallah bu geliri Kütahya’mıza kazandırmış olacağız.”

“CARİ GİDERLER OLARAK İYİ DURUMDAYIZ”

Bütçenin yaklaşık yüzde 28’inin cari giderler için kullanıldığını Saraçoğlu, “Bütçemizde cari giderimize baktığımız zaman bütçemizin yaklaşık yüzde 28’ine tekabül eden bir cari giderimiz var. Taşeron ve diğer hizmet alımlarımızı çıkardığımızda ve memur ve işçi sayısının giderine baktığımız zaman yaklaşık yüzde 12 civarında. Diğer belediyelere baktığımız zaman bunun kat be kat üstünde olduğunu görüyorsunuz. Taşeronda çalışan işçi kardeşlerimizi de kattığımız zaman cari giderim yüzde 30’un altında oluyor. Hükümetimiz de yüzde 30’un üzerinde cari gider varsa onun iyi bir yönetim olmadığını, fazla işçi ve memur çalıştırdığı noktasında da tenkide uğradığımızın bilinmesini arzu ediyoruz. Bütçelerin büyük bir kısmının cari giderlere giden belediyelerin olduğunun bilinmesini istiyorum” dedi.

“BÜTÇENİN YÜZDE 50’Sİ ÖZ GELİRLERDEN”

Bütçenin yüzde 61,32’sinin yatırımlar için kullanıldığını aktaran Saraçoğlu, şöyle devam etti: “Bütçemizin yüzde 61,32’si yatırımlarımız için ayrılmış durumda. Bu da bütçemizin genel durumuna bakıldığı zaman iyi bir oran olduğunu söyleyebiliriz. Bir de öz gelirlerimizin yaklaşık yüzde 50 olduğunu söylemek isterim. Yani Kütahya Belediyesinin bütçesinin yüzde 50’si kendi kaynaklarından gelen gelirden oluşuyor. Su paraları, kira ve satım gelirleri gibi gelirlerle bu oran sağlanıyor. Buna bakıldığında da iyi bir durumda olunduğunu gösteriyor. Diğer yüzde 50 de bizim İller Bankasından, hükümetimizden nüfusumuza göre ayrılan paylar olduğunu bilinmesini arzuluyoruz.”

“ÖDEYEMEYECEĞİMİZ BİR BORCUMUZ YOK”

Borçlanma ile ilgili de konuşan Saraçoğlu: “Bunun yanında borçlanmayla ilgili, Kütahya Belediyesinin ödeyemeyeceği hiçbir borcunun olmadığını söyleyebiliriz. Yani borçlanma limitimizin üzerine çıkan bir borçlanmamız yok. Çok rahat bir şekilde bu borcu kapatabilecek bir yapıya sahip olduğumuzu bilinmesini arzu ediyorum. Biz göreve geldiğimizde Kütahya Belediyesinin yaklaşık 135 milyon üzerinde bir borcu vardı. Bunun yaklaşık 30 milyonu anında ödenmesi gereken bir borçtu. Biz göreve geldiğimizde bu borcu ilk 1 buçuk yılımızda bu borç yükünün yaklaşık 100 milyonunu ortadan kaldırdık ve ödemiş olduk. Şu anda kentsel dönüşüm ve hizmet binasını çıkardığımızda yaklaşık 50 milyon civarında borcumuzun olduğunu ifade edebiliriz. Kütahya Belediyesinin yaklaşık 200 milyon gibi bir borçlanma kabiliyetinin olduğunu düşündüğümüzde bu 50 milyonunun çok çok aşağıda olduğu görülecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir