“Gariban dostu” lokantacı

1636

Kütahya’nın tarihi Ulu Cami civarında babadan kalma lokantasını işleten esnaf, akli dengesi yerinde olmayan ve çarşı bölgesini mesken tutan vatandaşlara yıllardır bedava yemek vererek karınlarını doyuruyor.

Günün belirli vakitlerinde müdavimi oldukları lokantaya gelerek yemek yiyen garibanlar, ‘ahbap’ oldukları lokanta işletmecisi ile sohbet ederek oradan ayrılıyor.

Lokanta işletmecisi Fatih Bilgi, lokantanın 1970’li yıllarda babası tarafından Börekçiler Mahallesinde kurulduğunu, kendisinin de çocuk yaşlardan itibaren okuldan arta kalan zamanlarda babasının yanında çalışmaya başladığını söyledi.

2 yıl önce babasının vefat etmesinin ardından lokanta işletmeciliğini kendisinin sürdürdüğünü dile getiren Bilgi, “Akli dengesi yerinde olmayan ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek’ geleneğini babamdan gördüm. Rahmetli babam bu geleneği uzun yıllar devam ettirdi. Ben de babamdan gördüğüm ve öğrendiğim bu güzel geleneği sürdürmek için gayret gösteriyorum.” dedi.

Bu geleneğin babası tarafından yaklaşık 40 yıl sürdürüldüğünü ifade eden Bilgi, şöyle konuştu:“Lokantacılık işine çocuk yaşlarda babamın yanında başladım. O yıllarda babamın yardım ettiği garibanları, ailemden biriymiş gibi görürdüm. Öz ağabeylerim zannederdim, hepsini öyle bilirdim. Biraz büyüyünce onların aslında öz ağabeylerim olmadığını anladım. Ancak babamın onlara gösterdiği ilgi ve alakayı ve yakınlığı ben de göstermeye devam ettim. Babam iki yıl önce vefat etti. Babamdan sonra ben de garibanlara ücretsiz yemek ikramı geleneğini sürdürmeye çalışıyorum.”

Bu geleneği herhangi bir karşılık beklemeden yaptığını da anlatan Bilgi, “Biz, tamamen içimizden gelerek bunu yapıyoruz. Herhangi bir karşılık beklemiyoruz. Severek ve isteyerek yapıyoruz. Müşterilerimiz de genellikle müdavimlerimiz olduğu için bizim bu işimize gayet olumlu bakıyorlar. Hatta bazı söylemleri ile benim bu işi sürdürmemde beni motive ediyorlar. İnşallah ömrüm yettiğince de devam edeceğim.” diye konuştu.

Lokantadan nasibi olan herkesin faydalandığını da kaydeden Bilgi, zaman zaman ihtiyaç sahibi mültecilerin de kendilerine gelip evlerine yemek götürdüklerini sözlerine ekledi.

Komşusunun bu davranışını taktirle karşıladığını dile getiren Bilgi’nin esnaf komşusu Ramazan Burak da, “Uzun yıllardır burada komşuyuz. Rahmetli Mevlit amcamız semtimizin gariplerini doyururdu, şimdi de Fatih ağabey bunu sürdürüyor. Bu güzel geleneğin diğer esnafa da örnek olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir